Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Τα παραδοσιακά πραξικοπήματα με διαγγέλματα καραβανάδων και τανκς στους δρόμους συμβαίνουν πλέον μόνο στις καθυστερημένες χώρες της περιφέρειας, όπως ήταν η Ελλάδα το 1967, το Μάλι το 2020 και η Τουρκία το 2016. Στην ίδια κατηγορία ανήκει το προχθεσινό πραξικόπημα στη Μιανμάρ, όπου ο στρατός δεν έπαψε να κυριαρχεί στα πολιτικά πράγματα από το 1962, παρά το χλωμό δημοκρατικό διάλειμμα της περιόδου 2011-2021.
Η μισοξεχασμένη βουδιστική χώρα πάνω στο τεκτονικό όριο Κίνας – Ινδίας απέδειξε πόσο έχει μειωθεί η επιρροή των ΗΠΑ στα παγκόσμια πράγματα.
Η CIA και η αμερικανική πρεσβεία δεν είχαν την παραμικρή ανάμιξη στο κίνημα των στρατηγών της Μιανμάρ, το οποίο ήταν σε πλήρη γνώση της… Κίνας και απολαμβάνει, επίσης, την ανοχή της Ρωσίας, λόγω της κοινής αντιπαλότητας των τριών χωρών με το μουσουλμανικό στοιχείο.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Οι Βιρμανοί καραβανάδες είναι τόσο γελοίοι, ώστε παρέπεμψαν την ντε φάκτο ηγέτιδα της δημοκρατικής παράταξης, που νίκησε στις εκλογές -τη διεθνώς αναγνωρίσιμη Αούνγκ Σαν Σούου Κίι-, με την κατηγορία της παράνομης εισαγωγής… συσκευής γουόκι τόκι. Επίσης, θα δικάσουν τον πρόεδρο της χώρας επειδή… παραβίασε τα μέτρα κατά της Covid σε προεκλογική συγκέντρωση.
Ηδη η νεολαία της Μιανμάρ οργανώνει ομάδες αντίστασης στο facebook και οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται κατά της χούντας, με αιφνίδιες στάσεις εργασίας και υπαίθριες εκδηλώσεις, όπου ενώνουν τα τρία ενδιάμεσα δάχτυλα (σήμα των αντιδικτατορικών διαδηλωτών της Ταϊλάνδης) και φορούν κόκκινη κορδέλα στο πέτο.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr