Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ΕΠΙΛΟΓΗ του πρωθυπουργού να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εν μέσω κορονοϊού και η συνετή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ενίσχυσαν τα αποθέματα εμπιστοσύνης των θεσμών και των αγορών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα και το Δημόσιο να εισπράττει παλαιότερες δόσεις από τις Βρυξέλλες αλλά και να είναι ευχερής η πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια.
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι 11 μήνες μετά την πρώτη καραντίνα, το «μαξιλάρι ασφαλείας» διατηρείται στα 34 δισεκατομμύρια ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα που το παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο διάστημα αυτό η οικονομία έχει «κλείσει» 2-3 φορές, έχουν διατεθεί πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ από το κράτος ενώ υπάρχει αναστολή πληρωμών για φόρους και εισφορές τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Δημόσιο βγήκε στις αγορές και κατάφερε να εκδώσει δεκαετές ομόλογο αντλώντας 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των εποχών, κάτω από 0,8%.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι η κατάσταση είναι εύκολη, μάλλον γίνεται δυσχερέστερη η διαχείρισή της. Κάθε μήνα το ταμείο της χώρας «αιμορραγεί» καθώς τα έσοδα είναι μικρότερα από τα προϋπολογισθέντα λόγω της υποτροπής της πανδημίας ενώ οι δαπάνες στήριξης αυξάνονται και κανείς δεν γνωρίζει για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει το κράτος να καλύπτει μισθούς, ενοίκια, επιστρεπτέες προκαταβολές και λοιπές δαπάνες επιχειρήσεων.
ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ στην Ευρώπη καθυστερούν και ο κίνδυνος η φετινή τουριστική χρονιά να μην προσεγγίσει τις τωρινές εκτιμήσεις για υπερδιπλασιασμό της κίνησης σε σχέση με πέρυσι είναι υπαρκτός – αυτά μεγαλώνουν τις δυσκολίες της ανάκαμψης.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι η δημόσια Υγεία προηγείται σε κάθε κυβερνητική απόφαση. Εάν υπάρξει τρίτο κύμα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την κοινωνία και κατ’ επέκταση για την οικονομία, βλέπουμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, από την πανίσχυρη Γερμανία μέχρι την ταπεινή Πορτογαλία.
ΩΣΤΟΣΟ, η αγορά πρέπει να μείνει όρθια και οι επιδημιολόγοι να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία. Το σημαντικό είναι ότι σε σχέση με τη μνημονιακή περίοδο, αυτή τη φορά δεν είμαστε μόνοι μας, όλες οι χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα και αύξηση του χρέους τους, οπότε θα απαιτηθούν ενιαίες πολιτικές για την επανεκκίνηση των οικονομιών. Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλά στη διαχείριση των αποθεμάτων, παρά τις μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες και πρέπει να μπει στην κούρσα της ανάκαμψης από την καλύτερη δυνατή θέση.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση