Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ακόμη δυσκολότερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων, που αποτυπώνει και τις αντοχές του συστήματος υγείας. Η μείωση του δείκτη αντοχών του ΕΣΥ είναι βραδεία της τάξης του 10% σε εβδομαδιαία βάση ενώ ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών διευρύνεται σε ημερήσια βάση αλλά τουλάχιστον με μικρότερο ρυθμό από τις εφιαλτικές προηγούμενες εβδομάδες.
Κατά συνέπεια, δεν συγχωρείται εφησυχασμός, όταν μάλιστα πανεπιστημιακοί ερευνητικοί φορείς των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τον Απρίλιο έως και τις 18.000 εάν δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα που προτείνει η Επιστημονική Επιτροπή. Βλέποντας τα όσα συμβαίνουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης διαπιστώνουμε ότι έχει διαμορφωθεί ένα αρνητικό κλίμα συνολικά, το οποίο πρέπει να αποφύγουμε.
Η Γερμανία χθες κατέγραψε ρεκόρ θυμάτων με 1.100 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες, παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ έχει θέσει τη χώρα σε καραντίνα εδώ και 15 ημέρες. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι μπορεί γρήγορα να βρεθούμε μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας ενώ ακόμα και στην Κύπρο καταγράφηκαν πάνω από 900 κρούσματα, αριθμός υπερβολικά μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού. Είναι σαφές ότι η πανδημία βρίσκεται παντού και ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν αναλογιστούμε ότι ο χειμώνας στη χώρα ουσιαστικά θα γίνει αντιληπτός τους επόμενους δύο με τρεις μήνες λόγω της αισθητής πτώσης της θερμοκρασίας.
Το παρήγορο είναι ότι ξεκινά το πρόγραμμα των εμβολιασμών, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 220 χιλιάδες υγειονομικοί και άλλοι πολίτες σε ευάλωτες κατηγορίες ενώ έως το τέλος Μαρτίου ο αριθμός αυτός θα πλησιάζει το 1,5 εκατομμύριο.
Ομως δεν είναι αρκετός ο εμβολιασμός προκειμένου να αναχαιτισθεί σε αυτή τη φάση η πανδημία. Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων αλλά ταυτόχρονα απαιτούνται αποφασιστικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να μη βρεθούμε μετά τις γιορτές μπροστά σε ένα βουνό προβλημάτων το οποίο θα οδηγήσει σε νέο αυστηρότερο κλείσιμο της οικονομίας με δραματικές επιπτώσεις και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους.
Η ισορροπία είναι δύσκολη αλλά η δημόσια υγεία έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Για αυτό χρειάζονται αποφάσεις με σύνεση και για τα σχολεία και για τον εμπορικό κόσμο ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση του ιού και ταυτόχρονα προετοιμασία της κρατικής μηχανής ώστε να περιορισθούν οι απώλειες όσο είναι δυνατόν στην πραγματική οικονομία, με τη λήψη μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΣΠΕΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Η υπόθεση με τους εμβολιασμούς των κρατικών αξιωματούχων είχε και ένα καλό. Πρέπει να πείσθηκαν αρκετοί πολίτες ότι καλό είναι να εμβολιασθούν, όταν υπουργοί σπεύδουν να το πράξουν και μάλιστα από τους πρώτους. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι πριν από ένα μήνα υποστήριζε ότι το εμβόλιο είναι ανύπαρκτο και ότι ο Μητσοτάκης πουλούσε ελπίδες για δήθεν δωρεάν εμβολιασμούς, από χθες μπήκε “μπροστά” καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι μετατρέπει το εμβόλιο από δικαίωμα σε προνόμιο. Υπήρξε κυβερνητική αστοχία με το “ξεχείλωμα” της λίστας των 50 στελεχών που αρχικώς είχε ανακοινωθεί αλλά ταυτόχρονα και αντιπολιτευτικές ακρότητες, το ζητούμενο είναι να μην υπονομευθεί η διαδικασία του εμβολιασμού. Εκεί θα κριθούν τα πάντα, εάν δηλαδή πρώτον υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος το πρόγραμμα για τον μαζικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και του γενικού πληθυσμού μέσω των 1.000 ειδικών κέντρων και δεύτερον εάν θα αυξηθούν οι διαθέσιμες δόσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση