Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πρώτον, ακόμη και τα καλύτερα συστήματα Yγείας παγκοσμίως λυγίζουν υπό την πίεση του κορονοϊού. Οι Σουηδοί στέλνουν ασθενείς σε γειτονικές χώρες λόγω της υπερκάλυψης των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Στοκχόλμης, οι Γερμανοί με 30.000 κλίνες Εντατικής Θεραπείες κατέβασαν ρολά στη χώρα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Το ΕΣΥ στη χώρα μας εξακολουθεί να αντέχει την πρωτοφανή δοκιμασία αν και η πίεση παραμένει ασφυκτική ιδίως στις μονάδες Yγείας της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Ομως, όπως λένε οι γιατροί στις Εντατικές, η πραγματική μάχη με τον κορονοϊό δίδεται έξω από τα νοσοκομεία, εκεί πρέπει να δοθεί η προτεραιότητα ώστε να περιορισθούν οι εισαγωγές ασθενών.
Δεύτερον, η ισορροπία μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας είναι ανέφικτη σε συνθήκες πανδημίας. Η Ευρώπη δοκίμασε να περάσει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού με ανοιχτή την οικονομία θεωρώντας ότι μέχρι την έναρξη των εμβολιασμών θα μπορούσε να έχει υπό έλεγχο την πανδημία. Αποδείχθηκε ότι αυτή η επιλογή προκάλεσε την αναζωπύρωση του κορονοϊού και οδήγησε τις κυβερνήσεις σε αναδίπλωση ανακοινώνοντας τη δεύτερη καραντίνα, που μέχρι τον Οκτώβριο θεωρούσαν αδιανόητη.
Τρίτον, το μοναδικό αποτελεσματικό μέσο για να περιορισθεί η πανδημία, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων. Ολοι οι επιδημιολόγοι συμφωνούν ότι μόνο με τον περιορισμό της κινητικότητας θα μειωθούν τα κρούσματα. Κανένα σύστημα Yγείας, όσο θωρακισμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να εμποδίζει την εξάπλωση του ιού όταν υπάρχουν μαζικές μετακινήσεις. Τα όσα καταγράφονται στη Σουηδία που επέλεξε την «ανοσία της αγέλης» και μετρά πάνω από 7.500 θανάτους με τα νοσοκομεία υπερπλήρη δείχνουν τη λανθασμένη αντίληψη για το ρόλο των μονάδων Υγείας σε μία πανδημία. Τα νοσοκομεία είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της πανδημίας και όχι ο πρώτος. Ασφαλώς πρέπει το ΕΣΥ να ενισχυθεί περαιτέρω αλλά αν δεν ανακοπεί η μεταδοτικότητα του ιού κάθε προσπάθεια θα είναι μάταιη. Το διαπιστώσαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν η χώρα έκλεισε νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη την οικονομική δραστηριότητα και πρόλαβε την εισβολή του ιού στις πόλεις.
Ολα αυτά δείχνουν ότι ορθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει το lockdown μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και να κρατήσει κλειστά τα καταστήματα που μπορούν να παραδίδουν προϊόντα μόνο κατόπιν παραγγελίας. Βρισκόμαστε ακόμη στο δεύτερο κύμα και τα μαθήματα που έλαβε όλη η Ευρώπη είναι χρήσιμα ώστε να επαναληφθούν εν όψει του τρίτου κύματος.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΣΟΜΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης. Οι διαμένοντες σε όλες τις δομές της χώρας είναι 69.000 από 93.000 που ήταν τον Ιανουάριο ενώ τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου έχουν μειωθεί σε 83.000 από 140.000 που ήταν στις αρχές του έτους.
Σε ό,τι αφορά τις εισόδους από τα ανατολικά σύνορα τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου εισήλθαν 14.400 άτομα από 65.000 που ήταν πέρυσι. Αυτό όμως που ανησυχεί τις Αρχές είναι η αύξηση αφίξεων Σομαλών μεταναστών μέσω Τουρκίας. Οι σχέσεις της Αγκυρας με την αφρικανική χώρα είναι ιδιαίτερα στενές, ο Ερντογάν έχει στείλει στρατό στη Σομαλία για να ενισχύσει το εκεί καθεστώς.
Ορισμένες «ΜΚΟ» με τις ευλογίες της Αγκυρας οργανώνουν αεροπορικά ταξίδια από τη Σομαλία προς την Τουρκία και από εκεί μεθοδεύουν τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 210 αφίξεις μεταναστών στη Λέσβο τον Νοέμβριο, οι 140 ήταν Σομαλοί. Η Τουρκία για άλλη μία φορά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να εξυπηρετήσει τα δικά της σκοτεινά συμφέροντα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση