Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΗ χρονιά δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να τη διαγράψουμε από τη μνήμη μας. Από την άλλη, όμως, μπορούμε τουλάχιστον να διαγράψουμε σημαντικά λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μαθήματα πια τα έχουμε πάρει.
ΟΛΑ δείχνουν πως δύσκολα θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη τύπου «V» στο προσεχές διάστημα. Μπορεί όμως να υπάρξει αρχικά ανάκαμψη «V» σε υγειονομικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αυτό θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας.
ΓΙΑ να δούμε τι πρέπει να διαγράψουμε απαιτείται πρώτα να κατανοήσουμε την επώδυνη πραγματικότητα. Κατ’ αρχάς, για όσους δεν το έχουν αποδεχθεί ακόμα, από το εξώφυλλο του «Time» αποδεικνύεται πως ο κορονοϊός αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ολες οι χώρες δοκιμάζονται, όλες οι χώρες θρηνούν θύματα, όλες οι χώρες βρίσκονται σε πρωτόγνωρη ύφεση.
ΑΡΑ δεν πρόκειται για κάτι που βιώνουμε μόνο στην Ελλάδα. Από τη μια είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν τα έχει κάνει όλα σωστά, ειδικά στη διαχείριση του δεύτερου κύματος έχουν γίνει σημαντικά λάθη. Από την άλλη, όμως, είναι αστείο και επικίνδυνο ο κ. Τσίπρας να καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για τη διασπορά κρουσμάτων, τους θανάτους, αλλά και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ αυτή τη στιγμή έχει η χώρα. Οχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Επιβάλλεται να ασκείται κριτική για τις αστοχίες. Είναι προκλητικό να εκμεταλλεύονται κάποιοι τη χειρότερη χρονιά του πλανήτη για να επιτίθενται στην κυβέρνηση.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να έχει και ο ίδιος παρέμβει με δημόσιο μήνυμά του ζητώντας από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και όχι να τα ειρωνεύεται από το βήμα της Βουλής. Θα έπρεπε να έχει ήδη δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί μαζί με τον πρωθυπουργό και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για «εμπόριο ελπίδας».
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα στο άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Και θα πρέπει να παρουσιάσει στους πολίτες έναν «οδικό χάρτη» για το πώς θα επανέλθουμε από το καλοκαίρι και μετά σε μια κανονικότητα τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην οικονομία. Ο εμβολιασμός δημιουργεί πλέον ελπίδες ότι το 2021 θα είναι μια «καλή χρονιά». Αυτός ο «οδικός χάρτης» μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επόμενη μέρα. Θα λειτουργήσει τονωτικά στην ψυχολογία της κοινωνίας, που έχει κουραστεί από την επώδυνη περιπέτεια του Covid. Θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά η οικονομία. Ετσι ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο ένα χρόνο αργότερα να θέλουμε να «διαγράψουμε» και το 2021.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr