Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εντοπίσει «μεγάλα λάθη» στη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης θα τα έχει ψάλει για τα καλά στον σύντροφό του Ιγκλέσιας των Podemos που συγκυβερνά με τον Σάντσες και δεν απέφυγαν τα κονβόι με τα φέρετρα.
Από τη συνέντευξη είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας επενδύει στην αναβίωση της ατμόσφαιρας που κυριαρχούσε στη χώρα τη μνημονιακή περίοδο, η ανησυχία του ότι «ούτε στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής ασφυξίας δεν υπήρξε τόσο γενικευμένο το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών» είναι ταυτόχρονα και το «χαρτί» στο οποίο ποντάρει για την πολιτική του πορεία. Πράγματι, η πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί για το μέλλον αλλά όμως συγκρίνει επιδόσεις διακυβέρνησης και βγάζει συμπεράσματα διαφορετικά από αυτά που εκτιμά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απέναντι στην τριπλή κρίση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης η χώρα μας τα έχει πάει, ανέλπιστα για πολλούς, καλά. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «έχουμε μία υγειονομική κρίση που αντί να αμβλύνεται οξύνεται». Αυτό όμως συμβαίνει παγκοσμίως, δεν είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής πολιτικής, για να μείνουμε στο παράδειγμα της Ισπανίας, τα κρούσματα στη χώρα των συντρόφων είναι 8.000 σε καθημερινή βάση ενώ για την ανάσχεση της πανδημίας έχει κατέβει ο στρατός στους δρόμους.
«Ναι αλλά έχουμε και μία οικονομική κρίση, που είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της», επιμένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να δεχθεί ότι η ύφεση είναι διεθνής, οφείλεται στην πανδημία και όχι στον Μητσοτάκη, μόνο στην ευρωζώνη ξεπέρασε το 15% σε σύγκριση του δεύτερου τριμήνου με το πρώτο ενώ στους Ισπανούς συντρόφους είναι πάνω από 22%. «Εχουμε όμως και μία μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την ανησυχία ότι η κυβέρνηση κινείται και εκεί χωρίς πυξίδα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι φόβοι για κρίση ασφαλείας στην περιοχή μας», ολοκληρώνει την επιχειρηματολογία του ο κ. Τσίπρας. Και όμως η Ελλάδα έχει χτίσει διεθνείς συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ, ενώ έχει στο πλευρό της τη Γαλλία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης.
Η αναβίωση της μνημονιακής περιόδου σκοντάφτει στην πραγματικότητα και κυρίως στον λογαριασμό που πλήρωσαν οι πολίτες την περίοδο Τσίπρα με το δημοψήφισμα και το τρίτο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση και λάθη κάνει και πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της, ωστόσο η σύγκριση με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλυτική. Αυτή είναι και η βασική παγίδα για τον Μητσοτάκη, ο πήχυς έχει τεθεί ψηλά από τους πολίτες και όχι από την κριτική του Τσίπρα.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Παρά την πανδημία και τις δυσκολίες στο διεθνές εμπόριο οι ελληνικές εξαγωγές δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή και συγκρατούν την πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή (που επηρεάστηκαν από τη βουτιά της κατανάλωσης και τη μεγάλη μείωση των τιμών των καυσίμων) αυξήθηκαν οριακά στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αντιθέτως, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ περιορίζοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 20%.
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των εξαγωγών σημαντική ήταν η αύξηση στα τυροκομικά προϊόντα, που είναι πλέον το τέταρτο κυριότερο εξαγώγιμο είδος, μετά τα πετρελαιοειδή, τα φάρμακα και το αλουμίνιο, ενώ αμέσως μετά κατατάσσονται οι εξαγωγές κατεψυγμένων λαχανικών, ελαιόλαδου και ιχθυηρών. Ο πρωτογενής τομέας δείχνει τις δυνατότητές του, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση στον εκσυγχρονισμό των μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr