Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Σύμφωνα με τη νυκτερινή Navtex, το ερευνητικό σκάφος έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές που φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από το ανατολικότερο άκρο της χώρας: μόλις 7,5 ναυτικά μίλια μακριά – εν ολίγοις, δυόμισι χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα που φτάνουν τα 6 μίλια από την ακτή.
Υπάρχει μια τεράστια ποιοτική διαφορά ανάμεσα στην πρόκληση που επιχειρεί τώρα το «Oruc Reis» και στο πρώτο του ταξίδι: τότε, έπλευσε στα νότια όρια της μη οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεκάδες μίλια από το Καστελλόριζο. Σήμερα, φτάνει στα όρια της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης…
Με την κίνηση αυτή, η Αγκυρα υπογραμμίζει δύο απαιτήσεις: πρώτα από όλα, υπενθυμίζει το casus belli για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Και, επίσης, κάνει πράξη τη θέση της ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα πέραν των 6 μιλίων. Γι’ αυτό, άλλωστε, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι οι έρευνες του «Oruc Reis» θα πραγματοποιηθούν «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο επιθετική συμπεριφορά προς μία γειτονική χώρα – αν εξαιρέσει κανείς την απόβαση σε ένα κατοικημένο νησί ή μία επίθεση στον Εβρο. Είναι προφανές ότι η Αγκυρα κάνει την απόλυτη κίνηση δημιουργίας τετελεσμένων και ακυρώνει κάθε δυνατότητα αποκλιμάκωσης μέσω διερευνητικών επαφών.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Μέχρι στιγμής, η χλιαρή αντίδραση των μεγάλων «παικτών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποδηλώνει ότι υπερισχύει το «βρείτε τα», παρά τη φραστική αλληλεγγύη που εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα προς την Ελλάδα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κλείσει οι δρόμοι για μία πολιτική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, κυρίως μέσω μίας ανανέωσης της απειλής για την επιβολή κυρώσεων.
Ομως, υπάρχει και η άλλη πλευρά: αν το προηγούμενο ταξίδι του «Oruc Reis», 170 μίλια μακριά από το Καστελλόριζο, είχε κινητοποιήσει για 35 ημέρες ολόκληρο τον ελληνικό στόλο, τι πρέπει να γίνει στα 7,5 μίλια; Είναι προφανές ότι πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα σθεναρότητας – χωρίς να χάσει η χώρα την εικόνα της σταθερής προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο: ένα δύσκολο στοίχημα…
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr