Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε πολιτικά στη δίκη της Χ.Α. με το «δεν είναι αθώοι». Είτε για να καρπωθεί την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης είτε για να επενδύσει στη δημιουργία ενός «αντιφασιστικού κινήματος» -αν η απόφαση ήταν αθωωτική- το οποίο θα χρέωνε την αθώωση στην «ακροδεξιά κυβέρνηση». Οπως φαίνεται, του βγήκε το χειρότερο σενάριο. Η Χ.Α. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ και ανακουφίστηκε όλη η ελληνική κοινωνία. Δεν ξέρω -αν και το έχω υπαινιχθεί εδώ και τρεις μέρες- αν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Τ. Λαζαρίδης είχε απόλυτο δίκιο χθες, λέγοντας στην ΕΡΤ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τελικά να καταδικαστεί η Χ.Α. για δικούς του μικροκομματικούς λόγους». Στην κατάσταση πολιτικής αφωνίας που βρίσκεται όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα «αντι-ακροδεξιό story» θα του «έλυνε» κάποια προβλήματα. Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς να ταυτίσει τη Ν.Δ. με τη Χ.Α., αλλά «λούστηκε» τη μακρόχρονη εκλεκτική συγγένεια που είχε αναπτύξει με τη Χ.Α. από τους κοινούς «αντιμνημονιακούς αγώνες». Κατάφερε να θυμηθούν οι πάντες τις «κρίσιμες συμπτώσεις» που είχε σε μια αρκετά μακρά διαδρομή εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Γιατί η ιστορία και τα γεγονότα, εκτός από αμείλικτα, είναι και αρκετά πρόσφατα.
ΟΙ ΤΑΒΑΝΟΠΡΟΚΕΣ Κοντονή και Παρασκευόπουλου (ασχέτως της αναδίπλωσής του) απλώς «τρύπησαν» τη φούσκα που γέμιζε επίμονα η Κουμουνδούρου μέρες πριν. Και αυτόματα άνοιξε και ο ασκός του Αιόλου. Τα άλλα ήρθαν μόνα τους. Η κοινωνία κατάλαβε τα «παιχνίδια» του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χ.Α. και τον νέο Ποινικό Κώδικα, που είναι γεμάτος «δώρα». Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάστηκε. Ηρθε σε καταφανή αμηχανία και αναγκάστηκε να το «χοντρύνει» κι άλλο φτάνοντας στο αίσχος της «Αυγής». Το οποίο απέμειναν να υποστηρίζουν δημοσίως ο Π. Πολάκης, ο Ν. Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας, η Ζανέτ Τσίπρα και 4-5 άλλοι τριτοκλασάτοι βουλευτές. Οι πολλοί -και πιο σοβαροί- σιώπησαν. Δεν έβαλαν το όνομά τους κάτω από τη χυδαιότητα της ιστορικής εφημερίδας.
ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ μεγάλο ενδιαφέρον το πώς και το γιατί έφτασε η Κουμουνδούρου να επενδύσει σε μια τέτοια αθλιότητα. Δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν σχεδόν την ίδια απάντηση. Η Ε. Αχτσιόγλου απέδωσε το «δεν είναι αθώοι» δίπλα στις φωτογραφίες των Κ. Μητσοτάκη και Α. Σαμαρά σε «αντίποινα». Περίπου το ίδιο είπε και ο επιστρέφων στη Βουλή Π. Κουρουμπλής, «πιέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε. Με άλλα λόγια, και οι δυο τους -ανεξαρτήτως της πολιτικής φλυαρίας που συνόδευσε την ουσία των όσων είπαν-παραδέχθηκαν ότι την πολιτική πίεση από την καταδίκη της Χ.Α. και όσα ακολούθησαν τη δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε πείσμα της «επίσημης» προσπάθειας της Κουμουνδούρου να πείσει ότι ο στρυμωγμένος της ιστορίας είναι η Ν.Δ.
ΕΙΝΑΙ απολύτως σαφές πια ότι η κουτοπονηριά του ΣΥΡΙΖΑ έγινε μπούμερανγκ. Και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία σπαράσσεται από φραξιονισμούς και αγεφύρωτες αντιλήψεις. Σε μια περίοδο που ο Α. Τσίπρας προσωπικά είναι πιο αποδυναμωμένος από ποτέ. Και σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν καταστροφολογεί και επενδύει στην καταστροφή, δεν μπορεί να δει φως στην άκρη του τούνελ.
«ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ» ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε.
Η επιστροφή του Ερντογάν στην πειρατεία (Αμμόχωστος, έξοδος ξανά για το «Μπαρμπαρός» και το «Ορούτς Ρέις» στην ΑΟΖ της Κύπρου το ένα, στο Καστελλόριζο το άλλο), επιβεβαιώνει ότι δεν θέλει και δεν αντέχει το διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Μένει ώσπου να φύγει…
Αλλά και αποδεικνύει δύο πράγματα: 1. Οτι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ήταν καλή για την Τουρκία και κακή για την Ελλάδα και την Κύπρο. Το εντελώς αντίθετο. Αν ήταν καλή για την Τουρκία, ο Τ. Ερντογάν θα καθόταν σε μια άκρη και θα έδρεπε τους καρπούς της «νίκης» του. Δεν κάνει όμως αυτό. Δείχνει να λυσσάει πάλι. 2. Πόσο μακρά από την πραγματικότητα βρίσκεται ο Α. Τσίπρας, ο οποίος αμέσως μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής εκτίμησε ότι ο Ερντογάν ήταν περίπου… πανευτυχής… Ηδη έχουν υπάρξει σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για τη νέα και πιο προκλητική στάση της Τουρκίας. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζ. Μπορέλ, χαρακτήρισε «λυπηρή» τη νέα τουρκική Navtex. Η Γερμανία αντέδρασε στη νέα πρόκληση της Αγκυρας και ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών, Χ. Μάας, άλλαξε το πρόγραμμά του κι έτσι θα πάει στη Λευκωσία, θα έρθει στην Αθήνα και δεν θα πάει -όπως ήταν προγραμματισμένο- στην Αγκυρα. Εντονη ήταν και η αντίδραση της Γαλλίας.
Ο Ερντογάν ασφυκτιά εντός του Διεθνούς Δικαίου και δεν θέλει διερευνητικές επαφές για ένα μόνο θέμα. Γι’ αυτό και δεν δίνει ημερομηνία έναρξης. Σύρθηκε και εγκλωβίστηκε στην αποκλιμάκωση και το διάλογο. Και τι ελπίζει τώρα; Ελπίζει σε ένα «μικρό θερμό επεισόδιο» που θα «ενοχοποιεί» την Ελλάδα ή σε μια σπασμωδική ελληνική αντίδραση, που θα δώσει τον μουτζούρη του ναυαγίου των διερευνητικών στην Αθήνα. Ή σε νέο ενδοευρωπαϊκό καβγά, ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα, στις 15-16 Οκτωβρίου στη νέα Σύνοδο Κορυφής, να μην ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από αποφασισμένη, παραμένει και ψύχραιμη. Δεν θα δώσει στον Ερντογάν το άλλοθι που ψάχνει για να τιναχτεί στον αέρα η διπλωματική διέξοδος στις αλλεπάλληλες κρίσεις που προκαλεί η Αγκυρα. Η Ε.Ε. θα αρθεί αυτή τη φορά στο ύψος των περιστάσεων; Γιατί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, με τα όσα αποφασίστηκαν στην προηγούμενη κι όσα μεσολάβησαν, είναι ένα «κρας τεστ» για την ίδια την Ευρώπη, το κύρος της και την ύπαρξή της.
Πάλι ο Κοντονής δείχνει έναν νέο «κάλο»…
Δεν έφταναν τα προβλήματα που προκάλεσε ο Στ. Κοντονής στον ΣΥΡΙΖΑ με τα όσα αποκάλυψε για τον νέο Ποινικό Κώδικα, χθες «έδειξε» ένα ακόμα σκοτεινό σημείο του Π.Κ. Το οποίο όπως φαίνεται -όπως και η μείωση των ποινών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και η μη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων- μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει σημασία και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην υπ. Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. φώτισε χθες ακόμα μια πτυχή του νέου Π.Κ., με την οποία, όπως είπε, διαφώνησε: τη μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα. Πράγματι περίεργο, το κόμμα του «ηθικού πλεονεκτήματος» και το κόμμα-τιμωρός της διαφθοράς να μετατρέπει τη δωροδοκία σε πλημμέλημα, από κακούργημα. Πώς ακριβώς δουλεύουν η διαφθορά και η διαπλοκή; Με τη δωροδοκία πολιτικών. Κι ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να διευκολύνει τη διαφθορά και τη διαπλοκή να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά της; Περίεργα πράγματα. Εκτός κι αν φοβόταν «κάτι» όταν νομοθετούσε μόνος και νύκτωρ. Κοντός ψαλμός αλληλούια…
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr