Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο κ. Κοντονής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη, δήλωσε ότι είχε εκφράσει τις έντονες διαφωνίες του για αρκετά σημεία του νέου Κώδικα, τα οποία όπως είπε «θα εξέθεταν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ορισμένες παράμετροί του είχαν να κάνουν με αποφάσεις όπως η τωρινή για τη Χρυσή Αυγή».
Οι διαφωνίες του δεν εισακούσθηκαν, ο κ. Κοντονής απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντικαταστάθηκε από τον Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος προώθησε τις αλλαγές του Κώδικα σε «νεκρό» πολιτικά χρόνο, τον Ιούνιο του 2019, όταν ήδη ο κ. Τσίπρας είχε χάσει τις ευρωεκλογές και είχε προκηρύξει τις πρόωρες κάλπες του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, ο οποίος χθες ανακοίνωσε την παραίτησή του και από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, βάσει των αλλαγών που ψηφίσθηκαν ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης έχει την ίδια δικονομική μεταχείριση με το απλό μέλος, κάτι που είναι εντελώς προβληματικό, δεν υπάρχει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενώ είναι μειωμένο και το ύψος των προβλεπόμενων ποινών κάθειρξης. Οι ποινές κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια που προβλέπονταν πριν από τις αλλαγές, μειώθηκαν σε 5 έως 15 χρόνια.
«Τις διαφωνίες μου τις είχα μεταφέρει τότε στο κόμμα, την πολιτική ευθύνη τη φέρει η εκάστοτε κυβέρνηση που τις εισάγει στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Κοντονής υπενθυμίζοντας ότι τον νέο Κώδικα τον είχαν ψηφίσει μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του εναπομείναντος Ποταμιού.
«Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Το δικαστήριο δεν θα επιβάλει κάποιες ποινές λόγω των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφτεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής ανάβοντας φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σκάκι για τρεις
Οι νομοθετικές διευκολύνσεις που παρείχε η προηγούμενη κυβέρνηση στη Χρυσή Αυγή εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως τον κ. Τσίπρα, που αποφάσισε την προώθηση της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, όταν μάλιστα δεν είχε ηθικά την «πολιτική» νομιμοποίηση καθώς η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηττηθεί στις ευρωεκλογές.
Είναι φανερό ότι κάποιοι ήθελαν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή, ακόμη και εάν ο αρχηγός και οι βουλευτές της μπαινόβγαιναν στη φυλακή με ελαφρύτερες ποινές. Κάποιοι βολεύονταν με τη Χρυσή Αυγή «ζωντανή» στο Κοινοβούλιο, ενδεχομένως για να μπορέσει να κόψει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.
Οι εξηγήσεις που έχει δώσει μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν. Πρέπει να απαντήσει γιατί μετέτρεψε σε «χάδια» τις ποινές για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, γιατί εξομείωσε το ρόλο του αρχηγού με τα απλά μέλη και εάν πράγματι εξαίρεσε το συγκεκριμένο αδίκημα από τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, όπως υποστήριξε ο κ. Κοντονής. Η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της δικάζοντας με βάση τα τεκμήρια και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, το πλαίσιο ποινών δεν ανήκει στην ευχέρεια του δικαστηρίου αλλά είναι αποτέλεσμα της νομοθεσίας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η υποκρισία έχει και τα όριά της.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr