Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ «έχει πέσει προσωπικά πάνω στην ιστορία» και συμμετέχει σε όλες τις διπλωματικές, αλλά και εξοπλιστικές πρωτοβουλίες, που έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται στο φουλ. Αυτός είναι και ο λόγος που ενοχλήθηκε έντονα από την παραπλανητική, αλλά και ψευδή ανάρτηση του κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος -εκτός από το ότι βάφτισε «διάλογο» τις τεχνικές συνομιλίες εντός του ΝΑΤΟ- είπε δημοσίως ότι έχει συζητήσει με τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Γι’ αυτό και επέλεξε να απαντήσει ο ίδιος προσωπικά στον γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός έχει να συνομιλήσει με τον κ. Στόλτενμπεργκ από τις 10 Αυγούστου. Σε αντίθεση με τον Τ. Ερντογάν ο οποίος συνομίλησε μαζί του την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκτιμάται ότι επιχείρησε να δώσει χείρα βοηθείας στην απομονωμένη Αγκυρα, δίνοντάς της τη δυνατότητα να δηλώσει αμέσως ότι αποδέχεται διάλογο «άνευ όρων», με στόχο να εμφανίσει ως «αδιάλλακτη» την Ελλάδα. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναγκάστηκε σε ταπεινωτική ανασκευή μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας, ωστόσο επιβεβαιώθηκε η μεροληπτική συμπεριφορά του.
ΑΛΛΩΣΤΕ η Αθήνα έχει αποφασίσει ότι ο όποιος ουσιαστικός διάλογος γίνει με την Τουρκία θα αφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ και δεν θα γίνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου οι δυο χώρες είναι ισότιμες. Αλλά θα γίνει στο ευρωπαϊκό πεδίο, στο οποίο ως μέλος της Ε.Ε. πλεονεκτεί έναντι της Τουρκίας. Και σε κάθε περίπτωση ισχύουν απολύτως οι «6 λέξεις» του πρωθυπουργού: «Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζει ο διάλογος». Κι όπως λένε κυβερνητικές πηγές, διάλογος με το «Ορούτς Ρέις» και τον τουρκικό στόλο να βολτάρουν στη Μεσόγειο «δεν γίνεται».
ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή επιταχύνονται οι συνομιλίες για τον εξοπλισμό της χώρας. Οι συζητήσεις δεν γίνονται μόνο με τη Γαλλία, αλλά και με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που είχε προχθές με τον υπ. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ Κ. Φλώρο και Στ. Πετράκη, δόθηκε αποφασιστική ώθηση για την επιτάχυνση των εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται σχεδόν κλεισμένη η «αμυντική συμφωνία» με τη Γαλλία, η οποία προβλέπει σε πρώτη φάση την προμήθεια 20 (και όχι 18) Ραφάλ, όπως και την τεχνική υποστήριξη των Mirage που διαθέτουμε, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων Exocet και Scalp. Είναι πολύ πιθανόν η υπογραφή της συμφωνίας να γίνει την Παρασκευή 10/9 το πρωί, σε συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ε. Μακρόν, πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που θα γίνει στην Κορσική.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Κλειστή ομάδα
Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ εικόνα και οι χειρισμοί για τα εξοπλιστικά προγράμματα γίνονται από μια πολύ κλειστή ομάδα στην οποία μετέχουν εκτός από τον πρωθυπουργό, το διπλωματικό γραφείο του υπό την κ. Σουρανή, ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο υπ. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ. Οι πληροφορίες προϊδεάζουν για σημαντικές και γρήγορες κινήσεις, οι οποίες θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο τις Ε.Δ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν πυκνώσει οι επαφές με ξένα funds για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η ΕΑΒ, η ΕΒΟ και τα αδρανή ναυπηγεία της χώρας φέρονται να είναι αντικείμενο προωθημένων συζητήσεων με funds από χώρες που έχουν προηγμένη αμυντική βιομηχανία, όπως π.χ. το Ισραήλ, αλλά όχι μόνο.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ παράλληλα επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση του «διπλωματικού τείχους» που έχει χτίσει απέναντι στην πειρατική συμπεριφορά της Αγκυρας και ακόμα περισσότερο στους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Δένδιας παρέδωσε στον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρεζ επιστολή του Κ. Μητσοτάκη στην οποία ο πρωθυπουργός παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Τουρκίας και τις απειλές για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο που δημιουργεί. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση συνειδητά δεν ακολουθεί την ξέφρενη και πολεμική ρητορική της Αγκυρας, σε μια προσπάθεια -επιτυχή μέχρι στιγμής- να μην αποσπάσουν τις εντυπώσεις οι πολεμοχαρείς κορόνες και η πλειοδοσία σε εχθροπάθεια, αλλά να αναδειχθεί ο ρόλος της Τουρκίας ως ευρύτερου παράγοντα αποσταθεροποίησης και όχι μόνο στην Αν. Μεσόγειο.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ «διπλωματική εγρήγορση, ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα» μέχρι στιγμής έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Αφού έχει εξασφαλίσει στη χώρα ενίσχυση των συμμαχιών της, αλλά και τη δημιουργία νέων. Η διεθνής υποστήριξη που απολαμβάνει η χώρα περιλαμβάνει ακόμα και χώρες οι οποίες δεν θα ήθελαν ίσως να την εκφράσουν, καθώς έχουν ισχυρά συμφέροντα στην Τουρκία. Ωστόσο οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς, που κινούνται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο, έχουν υποχρεώσει ακόμα και τέτοιες χώρες να σταθούν έστω και ρηματικά στο πλάι της.
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr