Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αν ζούσε ο Σουρής

«Τζάνουμ, μεγάλο στη Βουλή γένηκε νταβαντούρι/Κώστα Τρικούπη λέανε πως βάρεσε Μπουντούρη/Μπουντούρης άρπαξε σπατί Τρικούπη να τρυπήση…/Χριστέ κι Παναγία μου, καυγά να κοπαρντίση./Τρικούπης δεν ικτύπησε,/Μπουντούρης ντεν ιτρύπησε./Τρικούπης άλλοι λέανε πως άστραψε σκαμπίλι/του Ναυτικού Βασίλη./Αλλοι σκαμπίλι λέανε πως πήγε στον αέρα,/Κι ούλοι ιπροσμένεναν φονικό να γίνη τη Δευτέρα./Μα φονικό ντεν γένηκε… μάρτυρες κουβεντιάσανε,/Αρτικ εξηγηθήκανε κι ιστέ, τα συμβιβάσανε».

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Με αυτόν τον τρόπο σατίριζε το 1902 ο Γεώργιος Σουρής τον άγριο καβγά μεταξύ του Κωνσταντίνου Τρικούπη, ξάδελφο του Χαρίλαου Τρικούπη, και του Βασίλειου Βουδούρη, με τους δημοσιογράφους της εποχής να γράφουν πως ο πρώτος χαστούκισε το δεύτερο και ακολούθησε πρόσκληση σε μονομαχία, η οποία, όμως, αποσύρθηκε τελευταία στιγμή, μετά την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων. Ετσι, την επομένη οι εφημερίδες διευκρίνιζαν πως «το χθες διαδραματισθέν εν τη Βουλή επεισόδιον μεταξύ των κ.κ. Βουδούρη και Τρικούπη δεν φαίνεται να έχη συνεπείας. Τούτο δε διότι ο κ. Βουδούρης, παρά τα κυκλοφορήσαντα χθες εν τη Βουλή, ότι ο κ. Τρικούπης τον ερράπισεν, είνε πεπεισμένος και βεβαιοί επί λόγω τιμής ότι η χειρ του αντιπάλου του δεν έθιξε το πρόσωπόν του. Κατά συνέπειαν δεν θεωρεί εαυτόν προσβεβλημένον» (πηγή: από το sitalkisking.blogspot.gr του δημοσιογράφου Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη με θέματα ελληνικής ιστορίας).

Προφανώς λοιπόν τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ του Παύλου Πολάκη, του Αδωνη Γεωργιάδη και του Μάριου Σαλμά ούτε πρωτοφανή ήταν ούτε καν τα χειρότερα, αφού στο πέρασμα των χρόνων οι εκπρόσωποι του έθνους έχουν παρεκτραπεί πολλές φορές, ακόμα και χειροδικώντας. Ωστόσο, κάθε φορά εκπλήσσει η ευκολία με την οποία ανταλλάσσουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς, κατηγορίες και καταγγελίες. Οι απαράδεκτες φράσεις που ακούστηκαν χθες στο ελληνικό Κοινοβούλιο είχαν μάρτυρες όχι μόνο τους συναδέλφους τους βουλευτές, αλλά και τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας. Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα «μάθημα» που μάλλον θα τους μείνει αξέχαστο, και ας μην υπάρχει σήμερα Σουρής για να το περάσει στην Ιστορία. Υπάρχουν βέβαια οι «Ράδιο αρβύλα», οι οποίοι χθες μάζεψαν ένα πρώτης τάξεως υλικό για την εκπομπή τους…

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι εδώ όλα καλά

Kon

Αλιεύοντας στα βαθιά της διπλωματίας

Kon

Μερικά μικρά βήματα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Kon

Απόλυτη επιβεβαίωση του «Ε.Τ.» – Η Τουρκία δημοσίευσε τους ψευδοχάρτες διεκδικήσεων της

Ανδρέας Ντίνης

Φωκίωνος Νέγρη και Χάρβαρντ γωνία

Kon

Το ταμείον δεν είναι μείον

Kon

Glamping

Kon

Ο Ανταμ Σμιθ ολόκληρος και ο Κέινς χορτάτος

Kon

Αποστειρώσεις

Kon