Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στη χώρα μας το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του, στο υπουργείο πιστεύουν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι της τάξης του 8% με 9% κυρίως λόγω της συγκράτησης των εξαγωγών, της καλής εικόνας που υπάρχει τον Αύγουστο στα περισσότερα τουριστικά θέρετρα, αλλά και της εξοικονόμησης πόρων από τη ματαίωση των ταξιδιών των Ελλήνων στο εξωτερικό.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα τον Μάρτιο προέβλεπαν ύφεση άνω του 12%, τη μεγαλύτερη στην Ε.Ε. λόγω της εξάρτησης της οικονομίας μας από τον τουρισμό, ωστόσο πλέον η χώρα μας αναμένεται να έχει μείωση στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην ευρωζώνη κατά 15%, που είναι ιστορικό χαμηλό της μεταπολεμικής περιόδου. Οπως φαίνεται από την έξαρση του κορονοϊού που παρατηρείται παγκοσμίως, οι δυσκολίες θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα πρώτα εμβόλια θα μπορούν να διατεθούν μαζικά από τον Απρίλιο του 2021.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη αποφασίσει τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης με επιχορηγήσεις και δάνεια που θα ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και οι σχετικές εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τις αρχές του 2021.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι γνωστό ότι δικαιούμαστε επιχορηγήσεις ύψους 19,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ έχουμε τη δυνατότητα λήψης δανείων 13 δισεκατομμυρίων. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να έχει ετοιμαστεί πλήρως η αναπτυξιακή πρόταση μέσα στον Σεπτέμβριο ώστε να κατατεθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στο «πακέτο» θα περιληφθούν μειώσεις φόρων και εισφορών, που θα προταθούν στην Κομισιόν ως διαρθρωτικά μέτρα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα και να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε και μία θετική εξέλιξη από το μέτωπο των δημοσιονομικών περιορισμών. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για τα χρηματοοικονομικά, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με δηλώσεις του στους «Financial Times» εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρατείνει την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων τουλάχιστον έως το 2022 καθώς η αβεβαιότητα για την πανδημία παραμένει και η κρίση οξύνεται. Σχετικές συζητήσεις αναμένεται να γίνουν στις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο αλλά το γεγονός ότι χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν ύφεση άνω του 12% δείχνει ότι θα υπάρχει συμφωνία για δημοσιονομική χαλάρωση.
Αυτό για την Ελλάδα πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και το 2021 και θα δημιουργηθεί χώρος για ελαφρύνσεις λήψη αναπτυξιακών μέτρων.
Το παρήγορο σε σχέση με την κρίση του 2015 είναι ότι αυτή τη φορά η χώρα μας δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ολη η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση, η ύφεση δεν έχει κάνει διακρίσεις. Η Ελλάδα έχει μία μοναδική ευκαιρία. Να αξιοποιήσει τη βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και να μετασχηματίσει την παραγωγική της βάση με έμφαση στην εξωστρέφεια, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και τη διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αύξηση του ΑΕΠ, οι εξαγωγικές επιδόσεις των αγροτικών μας προϊόντων εν μέσω καραντίνας δείχνουν τις τεράστιες δυνατότητες των παραγωγών μας. Η απλοποίηση του επενδυτικού πλαισίου και η μείωση των βαρών μπορούν να φέρουν νέα κεφάλαια ενώ η ψηφιοποίηση-εξπρές που πέτυχαν, λόγω της πανδημίας, επιχειρήσεις και δημόσιος τομέας δημιουργεί νέα δεδομένα για την επόμενη ημέρα.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, ωστόσο εάν κινηθούμε σωστά μπορούμε να πετύχουμε ταχύτερη ανάκαμψη και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ποιοτικές θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr