Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι αναλυτές σηκώνουν τα χέρια ψηλά βλέποντας την ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπερνά το 32% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και την ευρωζώνη να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος όλων των εποχών, με πτώση άνω του 12%. Τα καταναλωτικά πρότυπα του πρόσφατος παρελθόντος έχουν καταρρεύσει, το μοντέλο ζωής του σύγχρονου Ευρωπαίου απειλείται για όσο διάστημα η επιστημονική κοινότητα αναζητεί το εμβόλιο για την καταπολέμηση του ιού.
Τα μεγέθη της ύφεσης προκαλούν κραδασμούς παντού και οι δυσκολίες είναι μπροστά για όλους. Η χώρα μας είχε την ατυχία να χάσει την αναπτυξιακή κούρσα των προηγούμενων ετών, βυθισμένη στις ιδεοληψίες της αριστερής κυβέρνησης που πειραματιζόταν με το Grexit, τον Βαρουφάκη και το δημοψήφισμα. Την περίοδο που η ελληνική οικονομία ετοιμαζόταν να καταγράψει ισχυρές αναπτυξιακές επιδόσεις ήρθε ο κορονοϊός, που βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες.
ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ πάντως με την κρίση του 2015, υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Ευτυχώς. Υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν αναζητεί τη σύγκρουση με την Ευρώπη, σε βαθμό που να θέτει σε κίνδυνο τη θέση μας στην ευρωζώνη, αλλά με την αξιοπιστία της έχει πετύχει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ομπρέλα προστασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την απόκτηση ενός σημαντικού μεριδίου από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2024.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει από οικονομία και η πολιτική του έχει βασικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, ακόμη και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς μέσω της επικείμενης μείωσης φόρων και εισφορών. Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αντιλαμβάνονται ότι εάν δεν υπερβούμε τις παθογένειες του χθες δεν θα έχουμε αύριο.
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ απαιτούν και κρίσιμες αποφάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει το στίγμα του για το πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι άνω των 72 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια. «Δεν θα σκορπίσουμε χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου», είχε πει χαρακτηριστικά, κι αυτό πρέπει να εφαρμοστεί παντού. Δυστυχώς, φαινόμενα «νεοπλουτισμού» υπάρχουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου κάποιοι ξοδεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο.
ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ η χώρα θα δοκιμαστεί, η πτώση του τουρισμού θα συμπιέσει εισοδήματα και αγορά απασχόλησης, ενώ κάθε ευρώ πρέπει να κατευθύνεται σε παραγωγικούς σκοπούς. Θετικό είναι ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, που είχε την ευθύνη να αξιολογεί κάθε δημόσια δαπάνη, αναλαμβάνει καίριο ρόλο στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Η κρατική σπατάλη πρέπει να εκμηδενιστεί και τα χρήματα να πιάσουν τόπο για νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη κοινωνική πολιτική. Ειδάλλως, ο νεοπλουτισμός θα παράγει νεόπτωχους.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr