Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Oπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει εδώ και πολλούς μήνες ότι πρόκειται να δώσει εντολή για έρευνες σε τέτοιες περιοχές – όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα σταθερά απαντά ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα κάνει ό,τι πρέπει για να προασπίσει τα συμφέροντά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επομένως, τα πράγματα γίνονται σιγά σιγά αδιέξοδα…
Το τελευταίο θερμό επεισόδιο στα νερά του Αιγαίου έγινε το 1996, όταν μετά από ένα απίθανο γαϊτανάκι προκλήσεων ένθεν και ένθεν με τη συμμετοχή ακραίων στοιχείων και από τις δύο πλευρές, οι Τούρκοι αποβίβασαν μικρή στρατιωτική δύναμη στα μικρά Ιμια. Τότε, όλα έληξαν με αμερικανική παρέμβαση μέσα στη νύχτα, αλλά οι Τούρκοι «πέρασαν» τον όρο «γκρίζες ζώνες» στη διεθνή συζήτηση…
Με τη συμφωνία που έκανε ο Ερντογάν με το καθεστώς Σάρατζ της Λιβύης, η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» αναβαθμίστηκε σε «γαλάζια πατρίδα» – και αν συγκρίνει κανείς τους χάρτες της Ελλάδας με τους αντίστοιχους της Τουρκίας, θα διαπιστώσει ότι αρκετές θαλάσσιες περιοχές τις οποίες θεωρούμε δικές μας, θεωρούνται πλέον τουρκικές από τους γείτονες.
Την εποχή των Ιμίων, η αμερικανική ηγεμονία ήταν αδιαμφισβήτητη: αρκούσε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να ηρεμήσουν τα πράγματα. Τώρα, όλα είναι διαφορετικά: η Τουρκία είναι πολύ πιο επιθετική, ενώ οι ΗΠΑ, με την προεδρία Τραμπ, έχουν πάψει να είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας…
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση, που γίνεται ακόμα πιο ρευστή λόγω του κορονοϊού, αλλά και των επικείμενων αμερικανικών εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κάποτε λειτουργούσαν ως εντολές, τώρα απλώς πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων από καθεστώτα όπως του Ερντογάν, που συνεχίζουν χωρίς ενδοιασμούς τους σχεδιασμούς τους.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, είναι προφανές ότι η εθνική στρατηγική δεν μπορεί να περιορίζεται στη στρατιωτική επιφυλακή – που ασφαλώς είναι απαραίτητη. Παράλληλα, όμως, πρέπει να διερευνηθούν οι δρόμοι της διπλωματίας – για παράδειγμα, μία συγκροτημένη πρόταση για κοινή προσφυγή στη Χάγη.
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr