Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα προηγούμενα χρόνια είχε χτίσει τις επαφές του με τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις γνωριμίες του κυρίως στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ενώ η σύζυγός του Ράνια Αντωνοπούλου τοποθετήθηκε από την πρώτη κιόλας κυβέρνηση Τσίπρα αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων απασχόλησης.
Οταν ο κ. Παπαδημητρίου ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομίας στον τελευταίο ανασχηματισμό, όλοι θυμήθηκαν τις μελέτες που είχε εκπονήσει για την υιοθέτηση του διπλού νομίσματος αλλά και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του για την πορεία της χώρας εντός ευρώ.
Ο ίδιος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι ως ακαδημαϊκός μπορεί να λέει και πράγματα τα οποία δεν ισχύουν, εισάγοντας στον κόσμο των επιστημών και την έννοια της «πανεπιστημιακής μπούρδας».
Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που αποκήρυξε το ακαδημαϊκό του παρελθόν, ο κ. Παπαδημητρίου ανέλαβε καθήκοντα υπουργού με κύρια αποστολή την προσέλκυση επενδύσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι για να πετύχει ο Προϋπολογισμός του 2017 οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν κατά 9%.
Ως υπουργός πλέον ο κ. Παπαδημητρίου μιλώντας χθες σε συνέδριο ανώτατων στελεχών διατύπωσε τη θεωρία ότι η υψηλή φορολογία δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ακόμη πιο δηκτικός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης, ο οποίος μέσω του ΣΚΑΪ χαρακτήρισε ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική τη μείωση στη φορολογία επιχειρήσεων, που έγινε επί Σαμαρά.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Τα στελέχη της κυβέρνησης οφείλουν να κατανοήσουν ότι δεν απευθύνονται πλέον σε ακαδημαϊκά ακροατήρια, όπου σύμφωνα με το σκεπτικό τους λέγονται και μπούρδες, αλλά σε επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες ή διαβλέπουν παγίδες.
Αλλωστε, στην πράξη το οικονομικό επιτελείο εφαρμόζει τη θεωρία Παπαδημητρίου. Αυξάνει τους φόρους κατά 2,7 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2017 για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ ο κ. Τσακαλώτος με τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% για μετά το 2018 φροντίζει και για το μέλλον μας…
ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΕ ΣΤΥΓΝΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ;
Η υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και κινδυνεύουν με έκδοση στην Αγκυρα προκαλεί δικαίως προβληματισμούς μετά τις αντιφατικές αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου. Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, οι τρεις αξιωματικοί που κατηγορούνται από τον Ερντογάν για συμμετοχή στο πραξικόπημα δεν πρέπει να εκδοθούν καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι απειλείται η ζωή τους. Την επομένη, το ίδιο δικαστήριο αλλά με άλλη σύνθεση τάχθηκε υπέρ της έκδοσης τριών άλλων αξιωματικών, ενώ και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών άσκησε αναίρεση κατά της πρώτης απόφασης. Χθες το δικαστήριο απέρριψε την έκδοση των τελευταίων 2 αξιωματικών. Οταν ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος χαρακτηρίζει τον Ερντογάν στυγνό δικτάτορα, αλήθεια με ποιο σκεπτικό το δικαστήριο θα παραδώσει τους αξιωματικούς; Εκτός εάν πιστεύουν ότι στις δικτατορίες γίνονται δίκαιες δίκες…
ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Ακούς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνουν το λόγο στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και διακρίνεις την απόγνωσή τους. Χάθηκαν οι πύρινοι λόγοι του παρελθόντος, χάθηκαν μεταξύ τρίτου και τέταρτου Μνημονίου. Τελευταία τους γραμμή άμυνας το ερώτημα που απευθύνουν στους βουλευτές της Ν.Δ.: «Ποια είναι η θέση σας για τα μέτρα του ΔΝΤ;», λένε και εξαντλούν την αντιμνημονιακή τους ρητορεία. Ας ρωτήσουν τον Τσακαλώτο, που επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ και που διαπραγματεύεται με τους θεσμούς. Αλλά είπαμε, η απόγνωση είναι έκδηλη στους συριζαίους.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου