Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η Τουρκία είναι ο μεγάλος πελάτης των εταιριών στρατιωτικού εξοπλισμού, η εμπλοκή της Αγκυρας στους εμφυλίους της Συρίας και της Λιβύης έχει προκαλέσει έκρηξη παραγγελιών οπλικών συστημάτων από τους κορυφαίους κατασκευαστές.
Το Βερολίνο έχει προμηθεύσει 6 επιθετικού τύπου υποβρύχια στην Τουρκία, που αναλαμβάνει την τελική συναρμολόγησή τους ενώ στη γειτονική χώρα καταλήγει και το 30% των όπλων που εξάγει η Γερμανία. Σημειώνουμε ότι πριν από 2 χρόνια είχε αποφασισθεί πάγωμα εξοπλισμών προς την Αγκυρα μετά τις φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί από στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές της Συρίας με άρματα «Λέοπαρντ». Οι απαγορεύσεις έχουν παρακαμφθεί με τα υποβρύχια, τα οποία τύποις κατασκευάζονται στην Τουρκία, με γερμανική ωστόσο τεχνογνωσία.
Οι Ισπανοί, που έχουν διακριθεί για την αφωνία τους για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχουν στην κατασκευή αεροπλανοφόρου από ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης, που αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσιακή ετοιμότητα στις αρχές του 2021. Το αεροπλανοφόρο «Αναντολού» «χτίζεται» με πρότυπο το «Χουάν Κάρλος» του ισπανικού στόλου και εντάσσεται στα πολεμικά σχέδια του Ερντογάν να καταστήσει «αστακό» τη χώρα του.
Χθες, έκπληξη προκάλεσε και η χλιαρή αντίδραση της Μόσχας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Πούτιν, Σεργκέι Βερσίνιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τόνισε ότι «το θέμα προκάλεσε δημόσια κατακραυγή αλλά είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει». Τουρκία και Ρωσία έχουν βρεθεί κοντά μετά την αγορά των πυραύλων S-400 ενώ Πούτιν και Ερντογάν διατηρούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.
Συνολικά, το 2019 η Τουρκία ξόδεψε σε αμυντικούς εξοπλισμούς πάνω από 19 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν η αντίστοιχη δαπάνη στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια.
Ο Ερντογάν μπορεί να έχει φέρει την οικονομία της χώρας του ένα βήμα πριν από την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο δεν έχει ανακόψει την κούρσα των αμυντικών δαπανών, ούτε έχει την πρόθεση να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία αλλά και στη Λιβύη.
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό συμφερόντων η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την υποστήριξη της Γαλλίας και να χτίσει τις συμμαχίες της στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως βασικοί πρωταγωνιστές του διεθνούς παράγοντα έχουν «πελατειακές σχέσεις» με την Αγκυρα με αποτέλεσμα να τηρούν μία απαράδεκτη ουδετερότητα απέναντι σε κινήσεις που βάλλουν κατά των ευρωπαϊκών αξιών, της χριστιανοσύνης και του πολιτισμού.
ΑΧΩΡΙΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΑΡΤΕΜΙΟΥ
Το 2013 Νίκος Παππάς και Αρτέμης Αρτεμίου συνταξίδευαν στο Καράκας και στις ιδιωτικές πτήσεις στη νήσο Μαργαρίτα, όπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος. Τότε έλεγαν ότι είχαν βρεθεί σε επίσημη πολιτική και επιχειρηματική αποστολή προς τη Βενεζουέλα.
Τον Οκτώβριο του 2016 ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον δικηγόρο Αρτεμίου, ειδικό σε θέματα offshore, να βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου κρατώντας μία άδεια πλαστική σακούλα από σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος είπε ότι είχε βρεθεί εκεί κομίζοντας επενδυτική πρόταση προς την τότε κυβέρνηση. Προχθές δημοσιεύθηκαν άλλες φωτογραφίες που απεικόνιζαν τον Αρτεμίου με τον Παππά να βγαίνουν από καφέ της Λευκωσίας, τον Σεπτέμβριο του 2016. Αχώριστοι φίλοι πρέπει να ήταν, με κοινά ταξίδια στο εξωτερικό και κοινωνικές επαφές σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το γραφείο Αρτεμίου, εταίρος του οποίου εκπροσωπείτο φορολογικά στην Ελλάδα από τον Μανόλη Πετσίτη, επίσης στενό φίλο του Νίκου Παππά, είχε εντοπισθεί στα Panama Papers με τρεις υπεράκτιες εταιρίες ενώ είχε συνδεθεί και με διαφημιστική εταιρία στην Αθήνα, που άνοιξε το 2015 και έκλεισε μετά τις αποκαλύψεις για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του κ. Αρτεμίου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση