Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο «ανασχηματισμός» που περιμένει η χώρα

Μήνυμα Μητσοτάκη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί

Newsroom eleftherostypos.gr

Μπορεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία να έχει ανάψει η συζήτηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ωστόσο το ζήτημα που επείγει είναι διαφορετικό.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η πανδημία ανέδειξε τις δυνατότητες της χώρας μας που κατάφερε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά ταυτόχρονα αποκάλυψε και τις χρόνιες αδυναμίες στη διάρθρωση της οικονομίας μας.

Η ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ του τουρισμού έφερε έσοδα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και όταν η Ελλάδα βίωνε δύσκολες μνημονιακές εποχές, όμως δεν αρκεί για να πετύχουμε ισχυρή και προπαντός βιώσιμη ανάπτυξη. Το γεγονός άλλωστε ότι η τουριστική κίνηση δεν συνδέθηκε επαρκώς με τον πρωτογενή τομέα αλλά και με τον πολιτισμό ή την εκπαίδευση οφείλεται στην έλλειψη ενός κεντρικού σχεδίου που θα συνέθετε δυνάμεις και θα πολλαπλασίαζε τα οφέλη για την οικονομία. Ο αριθμός των αφίξεων δεν είναι ο μόνος δείκτης που έχει σημασία, τα χρήματα που δαπανούν οι ξένοι επισκέπτες είναι μία σημαντική παράμετρος όπως επίσης εάν κατά την παραμονή τους καταναλώνουν ή τουλάχιστον γνωρίζουν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα.

Ο «ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ της οικονομίας» θα κρίνει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια και ως σημείο αφετηρίας έχει ήδη ορισθεί η στιγμή που η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ηγετών βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, όπως φάνηκε από την αδυναμία λήψης απόφασης στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Οι χώρες του Βορρά αντιδρούν στην πρόταση της Κομισιόν για περισσότερες επιχορηγήσεις έναντι δανείων, όμως αν δεν ληφθούν αποφάσεις εντός του Ιουλίου, όλη η Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα και πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα ύφεση, όπως προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΛΛΑΔΑ, εφόσον καταλήξουν οι συζητήσεις, ενδέχεται να εξασφαλίσει ποσά άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 23 θα είναι «δωρεάν» επιχορηγήσεις, ενώ εάν συνυπολογισθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα έχει στη διάθεσή της έναν «κουμπαρά» 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ενδεχομένως να συνιστά και την τελευταία αναπτυξιακή ευκαιρία της χώρας.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ η ώρα για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, επενδύοντας στους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του υπόλοιπου κόσμου. Οι τομείς που έχουν μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον είναι γνωστοί σε όλους: τουρισμός, ενέργεια, Παιδεία, πολιτισμός, νέες τεχνολογίες, αγροτικός τομέας και ελαφρά μεταποίηση. Αυτό που απαιτείται είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης να πιάσουν τόπο, να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ποιοτικές θέσεις εργασίας και να αξιοποιηθεί το επιστημονικό και παραγωγικό δυναμικό που σήμερα υποαμείβεται ή απασχολείται σε θέσεις κατώτερες των προσόντων του.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και η Ελλάδα να δημιουργήσει τη δική της πετυχημένη ιστορία ώστε να μην εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των τουριστών αλλά και των επενδυτών.

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ γνωρίζει πώς λειτουργεί η οικονομία, η ηγεσία του υπ. Οικονομικών πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις ενώ η κοινωνία είναι ώριμη να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας στο περιθώριο τις δυνάμεις της αδράνειας. Αλλωστε αυτός είναι ο «ανασχηματισμός» που περιμένει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Έκαναν τη ζημιά, ζητούν και τα ρέστα

Kon

Αθόρυβη δουλειά στο μεταναστευτικό

Kon

Το περιτύλιγμα και το περιεχόμενο

Kon

Ο Αμερικανός αναλυτής που έστριψε το Ορούτς Ρέις

Kon

Ο Μητσοτάκης επενδύει στην επόμενη ημέρα

Kon

Δημιουργική αντεπίθεση

Μιχάλης Μάρδας

Oι δυσκολίες στην οικονομία και τι περιμένουν οι πολίτες

Μιχάλης Μάρδας

Ορισμός της «μυστικής διπλωματίας» είναι η συμφωνία των Πρεσπών

Kon

Μετά τον Έβρο, παιχνίδια αποσταθεροποίησης στα νησιά

Kon