Από τη Νεκταρία Κοκκινάκη
Από την άλλη πλευρά, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει, σύμφωνα με την πλέον αποδεκτή εκδοχή, το ίδιο το αίμα και κατ’ επέκταση τη θυσία του Θεανθρώπου, με σκοπό τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Από τις λοιπές ερμηνείες οι επικρατέστερες φαίνεται να είναι αυτή που θέλει τα αβγά να βάφονται κόκκινα με θαυματουργικό τρόπο, προκειμένου να πείσουν τους άπιστους για την ορθότητα της είδησης Ανάστασης του Ιησού, αλλά και αυτή που υποστηρίζει ότι τα αβγά βάφτηκαν κόκκινα από τα δάκρυα της Παναγίας που έπεσαν πάνω τους, καθώς Εκείνη τα πρόσφερε στους φύλακες του Χριστού, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά.
Τα τελευταία χρόνια το βάψιμο έχει ξεφύγει από την παράδοση του κόκκινου χρώματος, ενώ παράλληλα ακολουθούνται ολοένα και πιο φανατικά εναλλακτικοί τρόποι βαφής, που προστατεύουν τον καταναλωτή τους από τα βλαβερά χημικά των βαφών του εμπορίου. Ενας από αυτούς είναι η βαφή μέσα σε ζωμό χρώματος, που έχει δημιουργηθεί με το βράσιμο ποικίλων λαχανικών ή μπαχαρικών. Ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις μας, μπορούμε να επιλέξετε παντζάρια για κόκκινο χρώμα, κρεμμυδότσουφλα για καφέ-πορτοκαλί αποχρώσεις, σκόνη τσίλι, πάπρικας ή κουρκουμά για κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, με τις δυνατότητες να είναι πραγματικά αμέτρητες!
Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα του βαψίματος με κλωστές, ένας τρόπος που, εκτός από οικολογικός και φαντασμαγορικός, προσφέρει επίσης τη δυνατότητα συνεργασίας όλης της οικογένειας.
Υλικά
Αβγά
Κλωστές φλος διάφορα χρώματα
Αλουμινόχαρτο κομμένο σε κομμάτια
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
Διαδικασία
Βάζετε σε ένα μπολ τα αβγά και συμπληρώνετε με αρκετό νερό, ρίχνετε το ξίδι και αφήνετε για 5 λεπτά. Καθώς είναι βρεγμένα τα αβγά, τυλίγετε τις κλωστές γύρω, ανάλογα με τα σχήματα που θέλετε να δημιουργήσετε. Στη συνέχεια κλείνετε σφιχτά σε κομμάτια αλουμινόχαρτο και μεταφέρετε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό. Βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 10 λεπτά. Οταν είναι έτοιμα, αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Βγάζετε από το αλουμινόχαρτο και αφαιρείτε τις κλωστές. Σκουπίζετε σε στεγνό πανί, σε απορροφητικό χαρτί βάζετε λίγο ελαιόλαδο και περνάτε τα αβγά για να γυαλίσουν.
Πώς να αξιοποιήσετε τα κόκκινα αβγά
Αβγοσαλάτα
Υλικά
8 αβγά βρασμένα
2 καρότα
1 πατάτα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
40 γραμμ. αγγουράκι τουρσί
1 κουταλάκι του γλυκού άνηθο
200 γραμμ. γιαούρτι
100 γραμμ. μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
20 ml ελαιόλαδο
Aλάτι
Διαδικασία
Καθαρίζετε και κόβετε σε μεγάλα κομμάτια, μεταφέρετε σε ένα μπολ και κρατάτε στην άκρη. Καθαρίζετε τις πατάτες και τα καρότα και κόβετε σε μικρά καρεδάκια, βάζετε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζετε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνετε και αφήνετε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν εντελώς, μεταφέρετε στο μπολ με τα αβγά, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα και αλατίζετε. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε πολύ καλά και σερβίρετε.
Ειδήσεις σήμερα
Survivor: Η Χρύσα έγινε μπουρλότο με τον Παπαχαραλάμπους – «Είστε άχρηστες»
Eurovision 2024: Το καμπανάκι EBU για Ελλάδα και Κύπρο και η Μαρίνα Σάττι σταθερά στην 7η θέση
Τατιάνα Μπλάτνικ και Νικόλαος Γλύξμπουργκ: Φωτιά στα διεθνή Μέσα με το διαζύγιό τους
Ζαφείρης Μελάς: Τι απαντά για το φιλί με τον Γονίδη – «Ήταν πολύ καλό, ξαφνιάστηκα» [Βίντεο]