Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις συνέπειες του παγκόσμιου lockdown. Είναι, πάντως, βέβαιο πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση. Η φετινή χρονιά θα γραφτεί στις μαύρες σελίδες της οικονομικής ιστορίας του πλανήτη.
ΤΟ ζητούμενο είναι το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης και να αναπληρώσουμε τη χασούρα. Δεν είναι εύκολο. Οι οικονομολόγοι θεωρητικολογούν με μοντέλα «V» και «U», τα οποία περιγράφουν την πτώση και την άνοδο της οικονομίας. Σε αυτά τα μοντέλα, βέβαια, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί αν υπάρξει δεύτερο, ίσως, και τρίτο κύμα κορονοϊού. Και μην αρχίσουν κάποιοι τις εξυπνάδες του τύπου «δεν θα επιβληθεί lockdown». Το σουηδικό μοντέλο απέδειξε πως και χωρίς lockdown η οικονομία εν καιρώ πανδημίας γκρεμίζεται σε παρόμοια, μπορεί, και χειρότερη ύφεση.
ΣΕ αυτήν ακριβώς τη δύσκολη φάση εμφανίζεται το πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο μαζί με τις υπόλοιπες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις χτίζει ένα ποσό άνω των 50 δισεκατομμυρίων για την επόμενη πενταετία.
ΑΣ μη νομίζει κανείς πως θα γίνει πάρτι. Δεν είναι λεφτά που περισσεύουν. Είναι χρήματα τα οποία θα έρθουν για να καλύψουν την τεράστια μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί στην πραγματική οικονομία.
ΚΑΙ ξαφνικά υπάρχει μια… γκρίνια που διακινείται στο πολιτικό σκηνικό, γιατί -λέει- θα υπάρχει έλεγχος και επιτροπεία στην κατανομή και εκταμίευση των ποσών. Υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που πιστεύει πως θα μας δώσουν 32 δισεκατομμύρια και θα πουν «κάντε ό,τι γουστάρετε»; Αλλά ας υποθέσουμε πως μας τα έδιναν αύριο το πρωί, θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε;
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ιδιαίτερη προσοχή. Το σημαντικότερο είναι πως το πακέτο πρέπει να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία. Γιατί, αν το διαχειριστούμε όπως όλα τα ΕΣΠΑ του παρελθόντος, τότε θα μείνει στα χαρτιά.
ΑΡΑ, το κρίσιμο στοίχημα είναι πως η επιτροπή Πισσαρίδη ή όποια άλλη επιτροπή σοφών αναλάβει να φτιάξει το σχέδιο δράσης των 32 δισεκατομμυρίων θα πρέπει να έχει στο… νου την πραγματική οικονομία.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΑΠΟ την άλλη, η αντιπολίτευση ή όποιοι διαμαρτύρονται θα πρέπει να καλμάρουν. Ηδη έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στη χώρα μας.
ΟΤΑΝ έπεφταν τα λουκέτα βροχή στα χρόνια των Μνημονίων, υπήρχε κάποια στήριξη στους εργαζομένους ή στις επιχειρήσεις; Καμία! Αρα, τώρα ας μην κάνουν κριτική στο πρόγραμμα SURE. Μπορεί να μην είναι το ιδανικό, τουλάχιστον όμως επιδοτεί το 30% των αποδοχών και σώζει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
ΟΤΑΝ -στα χρόνια των Μνημονίων- έμεναν άδεια τα μαγαζιά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έτρωγαν φέσια από τα απλήρωτα ενοίκια, υπήρχε κάποια στήριξη; Καμία! Τώρα το κούρεμα 40% έβαλε φρένο στην απληρωσιά και παράλληλα το κράτος επιστρέφει ένα μέρος της χασούρας στους ιδιοκτήτες.
Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη σημαντικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Το προσεχές διάστημα είναι κρίσιμο. Εως το τέλος του έτους θα φανεί το πλήρες μέγεθος της ζημιάς, αλλά και το σχέδιο αποκατάστασης. Οι επόμενες 180 ημέρες είναι ίσως οι πιο κρίσιμες στην τετραετία της κυβέρνησης.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση