Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Χωρίς περιστροφές, θα λέγαμε ότι ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του μια ιστορική πρόκληση. Να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που θα χαράξει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Η πρόκληση αυτή διαμορφώνεται υπό δραματικές συνθήκες για την παγκόσμια κοινότητα, εν μέσω πανδημίας, όμως η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, όταν μάλιστα η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της χάρη στην αποτελεσματικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν είναι αυτονόητο, όπως με περισσή ευκολία υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υποβαθμίσει την επιτυχία της χώρας μας, που κατάφερε να ελέγξει τη διάδοση του ιού και να περιορίσει τον αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων.
Στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος αυτή την περίοδο γίνεται για το πώς θα κινηθεί η οικονομία, όχι όμως σε συνθήκες εθνικού πένθους, όπως συμβαίνει σε Ιταλία και Ισπανία, όπου οι πολίτες καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες για την ολιγωρία που επέδειξαν κυβερνήσεις και τοπικοί άρχοντες στη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Η επιτυχία δεν ήταν αυτονόητη, αλλά αποτέλεσμα της συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας με την επιστημονική κοινότητα και της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι πολίτες στους θεσμούς.
Γι’ αυτό δεν χρειάζονται μεμψιμοιρίες για το νέο ευρωπαϊκό πακέτο που θα ενισχύσει την οικονομία μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε αμήχανα, «δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί» ήταν η επίσημη διαρροή της Κουμουνδούρου, ενδεικτικό της έκπληξης του Τσίπρα για μια σημαντική εθνική επιτυχία. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά, η Citigroup σε χθεσινή της ανάλυση σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους στην κατανομή των κονδυλίων του νέου Ταμείου, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ψάχνουν να βρουν τι έγινε μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
«Μα θα έχουμε αυστηρή εποπτεία για να πάρουμε τα κονδύλια, να ψάξουμε για τους αστερίσκους της πρότασης», λένε κάποιοι πονηροί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεχνούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα με την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου δέσμευσε τη χώρα για «αυστηρή εποπτεία» μέχρι το 2023. Επομένως πρακτικά δεν αλλάζει το καθεστώς ελέγχου παρά μόνο για το πώς θα αξιοποιηθούν τα δωρεάν, επαναλαμβάνουμε, κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την ελληνική οικονομία.
Η χώρα μας αποκτά ένα πρόσθετο ΕΣΠΑ, όπως σωστά τόνισε ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, το ζήτημα είναι εάν θα αδράξουμε την ευκαιρία για να εκσυγχρονίσουμε τις παραγωγικές μας δομές ή θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη των «πακέτων» που είτε έμεναν αναξιοποίητα είτε διοχετεύονταν κακήν κακώς σε επιλογές με μηδενική προστιθέμενη αξία για τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός, 10 μήνες μετά τις εκλογές, συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα την κοινή γνώμη, όπως φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποφάσεις του γίνονται αποδεκτές με θετικό πρόσημο από τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τη συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του Κινήματος Αλλαγής.
Τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον ίδιο να αξιοποιήσει την πολιτική του ισχύ για να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με έμφαση στην αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, την ψηφιακή μετάβαση επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών και την επένδυση στην κοινωνία της γνώσης. Εφόσον εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ξαναχτίσει την εθνική μας οικονομία. Οι δυσκολίες πολλές, αλλά ευκρινής ο ορίζοντας και σαφές το αφήγημα της επόμενης ημέρας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση