Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμύτατη επίθεση κατά του Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί τους πόρους που δικαιούται από την Ευρώπη. Μάλιστα ο ίδιος κατηγορούσε τον Μητσοτάκη ότι έχει υιοθετήσει το «δόγμα του προβλέψιμου εταίρου και συμμάχου» που είναι «μία συνταγή αποτυχίας». Λίγο πριν ξεκινήσει η πανδημία του κορονοϊού είχε καταγγείλει τον πρωθυπουργό ότι δεν συμμετείχε σε μία Σύνοδο χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχε οργανώσει η Πορτογαλία με θέμα τη διάθεση των κονδυλίων από το Ταμείο Συνοχής.
Προχθές από το Ζάππειο ο κ. Τσίπρας εξαπέλυε μύδρους κατά του κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει να διεκδικήσει περισσότερους πόρους από τις Βρυξέλλες και ήρθαν χθες οι ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ούρσουλα φον Ντερ Λάινεν σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.
Ο «βολικός εταίρος» Μητσοτάκης αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των διαπραγματεύσεων και η Ελλάδα εμφανίζεται ως μεγάλη κερδισμένη στην προτεινόμενη κατανομή των κονδυλίων του νεοσύστατου Ταμείου. Βάσει των πρώτων ανακοινώσεων η Ελλάδα θα λάβει το έκτο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. με επιχορηγήσεις άνω των 22,5 δισεκατομμυρίων. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 32 δισεκατομμύρια αν ληφθούν υπόψη και τα 9 δισ. δανεισμού. Περισσότερα από εμάς θα λάβουν η Ιταλία και η Ισπανία που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή και παράλληλα θρήνησαν πάνω από 28.000 νεκρούς, η Γαλλία και η Γερμανία που αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. και η Πολωνία που κάθε χρόνο συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό και η οικονομία της έχει υπολογίσιμο μέγεθος. Αμέσως μετά τη Γερμανία ακολουθεί η Ελλάδα ενώ οι Πορτογάλοι εμφανίζονται δύο θέσεις πιο κάτω στη λίστα των επιχορηγήσεων που δικαιούνται.
Το κέρδος για την Ελλάδα είναι διπλό. Πρώτον το μερίδιό της στην πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σημαντικό καθώς ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και δεύτερον η χώρα μας ξεκινά τη διαδικασία ανασυγκρότησης της οικονομίας χωρίς να έχει περάσει τις τραγωδίες που βιώνουν οι περισσότερες χώρες της Ενωσης. Η διαφορά αυτή γίνεται αντιληπτή από το πώς αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και το προβάδισμα που έχει ο τουρισμός μας έναντι των κύριων ανταγωνιστικών προορισμών της Μεσογείου.
Η πρόταση της προέδρου της Ε.Ε. θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχηγών, ωστόσο η πρώτη κατανομή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στις αγορές. Τα επιτόκια για τα δεκαετή ομόλογα έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών ενώ και το Χρηματιστήριο αντέδρασε θετικά με άνοδο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση να εκδώσει νέο δεκαετές ομόλογο, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, αντλώντας κεφάλαια έως και 5 δισεκατομμύρια.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οι χθεσινές προτάσεις της ηγεσίας της Ε.Ε. πιστοποιούν ότι η Ευρώπη βλέπει με άλλη ματιά πλέον την Ελλάδα. Η αξιοπιστία της χώρας μας έχει βελτιωθεί ενώ η αποτελεσματικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού αποτέλεσε το δυνατό χαρτί του Μητσοτάκη στις διαπραγματεύσεις για την κατανομή των κονδυλίων. Είχε προηγηθεί η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η αποδέσμευση από τον αυστηρό στόχο για πλεόνασμα 3,5% φέτος.
Εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού είναι να αξιοποιήσει τα κονδύλια ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικό και όχι αθροιστικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Μπορεί να συμβουλευτεί και τον «ειδικό των διαπραγματεύσεων» του καλοκαιριού του 2015, για να ξέρει τι πρέπει να αποφύγει…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση