Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δουλειά, η απάντηση σε «θεωρίες» για ανασχηματισμούς και κάλπες

Newsroom eleftherostypos.gr

Οπως αποκάλυψε χθες o Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και το ρεπορτάζ του συναδέλφου Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, ο ανασχηματισμός μετατέθηκε για το… μέλλον. Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε πλήρως από διαρροή συνεργατών του πρωθυπουργού. Η σεναριολογία θα «σβήσει» εντελώς μέσα στην εβδομάδα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του για το ξεκίνημα της τρίτης φάσης αντιμετώπισης της πανδημίας θα αναφέρει πως τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΓΙΑ μια ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει πως είναι αποφασισμένος να κυβερνήσει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι είχαν συνηθίσει οι πολιτικοί και είχαμε συνηθίσει οι πολίτες τις τελευταίες δεκαετίες.

ΑΡΚΕΙ να θυμηθούμε τι έγραφαν διάφορα μέσα ενημέρωσης πριν από αρκετούς μήνες. Πως θα γίνονταν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο πριν από την προεδρική εκλογή. Στη συνέχεια πως θα γίνονταν πρόωρες εκλογές την άνοιξη, καθώς είχε ψηφιστεί και νέος εκλογικός νόμος. Μετά, το τροπάριο άλλαξε και παρουσιάστηκε ως «τελειωμένη υπόθεση» η προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο, για να «προλάβει ο Μητσοτάκης τα νέα Μνημόνια».

ΤΟ ζήτημα είναι πως αυτά τα σενάρια τα πίστευαν/διακινούσαν και πολλοί πολιτικοί. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έτσι κι αλλιώς τρέμει τις κάλπες, από τα υπόλοιπα κόμματα, ακόμα και κάποιοι που υποδύονται τους αγωνιστές της κεντροδεξιάς παράταξης αλλά την υπονομεύουν σε κάθε ευκαιρία.

ΔΕΝ υπάρχει λόγος να σπαταλήσουμε χρόνο για τα σενάρια ανασχηματισμού που διάφοροι προωθούν σχεδόν από τον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης. Ενώ διακινούνται και σενάρια επιστημονικής φαντασίας και… προβοκάτσιας με στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. που… υπουργοποιούνται.

ΟΥΤΕ ανασχηματισμός, τουλάχιστον, έως το φθινόπωρο. Ούτε εκλογές, πιθανότατα, έως τον Μάιο του 2023. Αυτό είναι το σωστό. Είναι το σωστό και το λογικό για τη χώρα. Αυτό εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Πρέπει να τελειώνουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια με τις κάλπες. Η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή και απολαμβάνει πρωτοφανή αποδοχή από τους πολίτες. Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μπαχαλοποιήσει το πολιτικό σκηνικό τόσο χάνει μέρος από την εκλογική του δύναμη.

ΑΚΟΜΗ και ο ανασχηματισμός πρέπει να έχει ουσιαστικό νόημα για την επιτάχυνση και υλοποίηση πολιτικών. Δεν έχει σημασία αν θα είναι μικρός ή δομικός. Αυτά τα επικοινωνιακά «θαύματα» δεν διαρκούν ούτε τρεις ημέρες. Το ζήτημα είναι, όποτε κι αν γίνει, να θεραπεύσει αστοχίες ή δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παίρνει υψηλή βαθμολογία από την κοινωνία. Και, μάλιστα, ακόμα και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ.

ΣΤΟΧΟΣ της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου σχεδίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Υπάρχει χρόνος έως τον ανασχηματισμό. Και οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μόνο έτσι η κυβέρνηση θα αποδείξει πως διαφέρει από όλες τις προηγούμενες. Το απέδειξε ήδη στα πολύ δύσκολα: στην κρίση του Εβρου και στη μάχη κατά του κορονοϊού. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας την είχαν εμπιστευθεί οι ψηφοφόροι, αυτό θα πρέπει να πράξει. Και μόνο έτσι, αν και εφόσον έχει επιτύχει και στον οικονομικό τομέα, θα κερδίσει ξανά την ισχυρή εντολή των πολιτών.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon