Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών κατέγραψαν αύξηση άνω του 30% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η αξία των εξαγωγών ξεπέρασε τα 326 εκατομμύρια ευρώ ενώ αντιθέτως υπήρξε μείωση στις εισαγωγές των αντίστοιχων προϊόντων κατά 17%.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του κλάδου, η αυξητική πορεία για νωπά φρούτα και λαχανικά έχει συνεχισθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου με ρυθμούς που πλησιάζουν το 20% και εάν δεν υπάρξουν ζημίες στην παραγωγή, το 2020 θα είναι χρονιά-ρεκόρ για τον αγροτικό τομέα, ο οποίος μέσα σε περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας κερδίζει έδαφος σε ξένες αγορές. Τα ελληνικά πορτοκάλια πρωταγωνιστούν στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα ακτινίδια, χάρη στη φήμη τους αλλά και στον ποιοτικό έλεγχο που γίνεται καθ’ όλη τη διαδικασία της συγκομιδής και διακίνησης.
Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε μία σύγχρονη αγροτική μονάδα στον Αυλώνα Αττικής θέλοντας να αναδείξει τη σημασία που δίνει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Αλλωστε εκεί βρίσκεται και το «κλειδί» της ανάπτυξης: το παραγωγικό μοντέλο της χώρας να επενδύσει περισσότερο στους φυσικούς πόρους, στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας και βέβαια στη μεταποίηση, με την υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Χώρες όπως η Ολλανδία έχουν θωρακίσει τις οικονομίες τους με αιχμή τις εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, υπέγραψε απόφαση με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των εξαγώγιμων ακτινιδίων στην Κίνα, που αποτελεί τον νέο στόχο συνολικά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ενώ προωθεί ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των παραγωγών στην πρόσβασή τους προς τις ξένες αγορές. Η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού προτύπου αναδεικνύει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο, με την υπογραφή του κ. Μιχάλη Μασουράκη, όπου τονίζεται ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία για την προστασία της απασχόλησης.
«Στη μετά τον κορονοϊό εποχή, η Ελλάδα, έχοντας πλέον εφόδιο την πολύ θετική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης αλλά και την πρωτοφανή ευελιξία που έδειξε κατά την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, μπορεί να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια αναδιάρθρωσης του παραγωγικού της προτύπου, στην κατεύθυνση της πολυδιάστατης και βιώσιμης ανάπτυξης, προσελκύοντας τις αντίστοιχες επενδύσεις. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί, μεταξύ άλλων, μειώσεις του μη μισθολογικού και του ενεργειακού κόστους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο του ΣΕΒ.
Η επιτυχία στις αγροτικές εξαγωγές πρέπει να υποστηριχθεί και ο πρωτογενής τομέας να αντιμετωπισθεί ως ένας κλάδος που μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και να φέρει εισοδήματα, τα οποία σε βάθος χρόνου θα συγκρίνονται με τα αντίστοιχα του τουρισμού.
Μένει ώσπου να φύγει…
Η ΥΠΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΡΥΧΑΤΑΙ
Η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή πολιτική και οικονομική θέση, γι’ αυτό και είναι επικίνδυνη. Από τους μεγαλοϊδεατισμούς για απόλυτη «κυριαρχία» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν προσγειώθηκε ανώμαλα πρώτα με το «στραπάτσο» στον Εβρο και στη συνέχεια με τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις της πανδημίας στη χώρα του.
Η δυσαρέσκεια των Τούρκων για την οικονομική τους κατάσταση οξύνεται καθώς η λίρα έχει βυθιστεί έναντι δολαρίου και ευρώ σε ιστορικά χαμηλά και τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας έχουν εξαντληθεί στη μάχη για στήριξη του νομίσματος.
Η προσπάθεια του Ερντογάν να δαιμονοποιήσει ξένες τράπεζες για «επίθεση» στη λίρα κατέρρευσε μέσα σε λίγα 24ωρα, η αδυναμία του τουρκικού νομίσματος συνδέεται με διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και όχι με πρόσκαιρες κερδοσκοπικές κινήσεις. Η Αγκυρα για άλλη μία φορά προσπαθεί να εξαγάγει τα εσωτερικά της προβλήματα, αξιωματούχοι του καθεστώτος ανακάλυψαν ότι η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα πρέπει να περάσουν υπό τουρκικό έλεγχο, δεν τους «φτάνει» πια το Αιγαίο.
Οι διεκδικήσεις δεν έχουν την παραμικρή βάση, αποτυπώνουν την απόγνωση της Τουρκίας που βρυχάται, υπό το βάρος της απειλούμενης πτώχευσης. Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή, η διάθεση για «καβγά» από την Αγκυρα δεν θα λύσει τα εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, αυτό το γνωρίζουν και εκείνοι που συνεχίζουν τις προκλητικές τους ενέργειες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση