Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αντ’ αυτού έστειλε στην Ευρώπη τον Βαρουφάκη, ο οποίος διαλαλούσε ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να διακόψει την παροχή ρευστότητας μέσω των waiver και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να εξαντληθούν τους επόμενους μήνες. Η «σοφή» στρατηγική του Μαξίμου εστιαζόταν στην υπόθεση ότι δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε γιατί δεν τους συμφέρει.
Οταν το είπε ο Βαρουφάκης στον Σόιμπλε, ο κυνικός Γερμανός πολιτικός προσέφερε και κάποια δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών, που θα δημιουργούσε το Grexit.
Ετσι φτάσαμε στον Ιούνιο όπου στη Σύνοδο Κορυφής οι δανειστές προσέφεραν στον κ. Τσίπρα το «πακέτο» Γιούνκερ και ενώ όλα έδειχναν συμφωνία, ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα και νυχτιάτικα προκήρυξε δημοψήφισμα. Αποτέλεσμα αυτής της «ευφυούς» διαπραγματευτικής κίνησης ήταν η οικονομία να χτυπηθεί από τα capital controls και τελικά η κυβέρνηση να υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο, με επαχθέστερους όρους από το πακέτο Γιούνκερ και εκχωρώντας την κρατική περιουσία στο Υπερταμείο, όπου δικαίωμα βέτο έχουν οι δανειστές.
Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την τωρινή διαπραγμάτευση. Υστερα από συνεχόμενες παλινωδίες, καθυστερήσεις και θεωρίες συνωμοσίας ή τηλεφωνικές υποκλοπές στελεχών του ΔΝΤ η κυβέρνηση έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε συμμάχησαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ για πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, χωρίς να κερδίζει τίποτε το ουσιαστικό στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, η συζήτηση για το οποίο μετατίθεται για τα μέσα του 2018.
Μέτρα χωρίς ελάφρυνση του χρέους, δηλαδή, και για τον λόγο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μπορεί να πάρει ανάσα, διαβλέποντας τα «πακέτα» που πρέπει να υπογράψει. Η κυβέρνηση φτάνει σε οριακό σημείο και το δίλημμα που καλείται να απαντήσει είναι απλό: «Μπρος μνημόνιο και πίσω κάλπες».
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΚΑΝΕΙΣ (ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ) ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ…
Ο καθηγητής Γιάννης Μηλιός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε από το 2015 σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για τις επιλογές της στην οικονομία. Ομως αυτό δεν τον εμπόδισε να δεχθεί τη θέση του προέδρου στο Φεστιβάλ Αθηνών ύστερα από πρόταση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να εξηγηθεί πολιτικά, καθώς ο ίδιος έλεγε πως δεν πρόκειται να υπηρετήσει από κανένα πόστο αυτή την κυβέρνηση. Τελικώς κανείς Συριζαίος, πρώην ή νυν, δεν χάνεται.
ΑΝΑΔΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΘΟ
Η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους προσεγγίζει το 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Ομως, όπως εύστοχα παρατηρεί ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση «λησμονεί ή αποκρύπτει το γεγονός ότι το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου του 2016, ως απόλυτος αριθμός, συγκρίνεται με τη χειρότερη επίδοση της χώρας (3ο τρίμηνο του 2015) από το 1999, λόγω της αβεβαιότητας του περυσινού καλοκαιριού και των κεφαλαιακών περιορισμών που η σημερινή κυβέρνηση επέβαλε. Λησμονεί επίσης ή αποκρύπτει το γεγονός ότι το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου του 2016 είναι χαμηλότερο από αυτό της αντίστοιχης περιόδου του 2014».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου