Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Λες και ξεχάσαμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίσθηκε η κυβέρνησή του κρίσεις, οι οποίες αν και σημαντικές ή θανατηφόρες, δεν είχαν καμία σχέση με την έκταση και σοβαρότητα της πανδημίας που σαρώνει όλο τον πλανήτη.
«Τι θα γινόταν αν», ήταν ο τίτλος του άρθρου «παρέμβαση» του κ. Τσίπρα που έγινε μάλιστα πρώτο θέμα από την Εφημερίδα των Συντακτών. Ευτυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ για έναν βασικό λόγο. Οι πολίτες στις 7 Ιουλίου έστειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αντιπολίτευσης και έδωσαν ισχυρή εντολή στον κ. Μητσοτάκη να κυβερνήσει για να μην επαναλάβει τα λάθη της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Και, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός τιμάει την ψήφο που έλαβε και κυβερνά με αποτελεσματικότητα και μεθοδικότητα, ιδίως όταν αντιμετωπίζει μείζονες κρίσεις όπως αυτή του μεταναστευτικού στον Εβρο και τώρα του κορονοϊού.
Η διαφορά Μητσοτάκη-Τσίπρα, για να λύσουμε και την απορία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που τον οδήγησε να συγγράψει ολόκληρο άρθρο, αποτυπώνεται στις έρευνες κοινής γνώμης. Στις 7 Ιουλίου η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τον ΣΥΡΙΖΑ με 8,3 μονάδες διαφορά (39,85% έναντι 31,53%) και τώρα, εν μέσω πανδημίας, το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος έχει εκτοξευθεί στις 20,5 μονάδες (42,5% η Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλάει στο 22%, Pulse για Σκάι). Μέσα σε 10 μήνες η Ν.Δ. αντί να αντιμετωπίζει τη φθορά της κυβέρνησης ενισχύει τα ποσοστά της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει πάνω από το 50% της εκλογικής του δύναμης.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες επικροτούν τις κινήσεις του Μητσοτάκη ενώ όλο και λιγότεροι ψάχνουν απάντηση στο στοχαστικό ερώτημα του κ. Τσίπρα τι θα γινόταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πράγματα. Δεν είναι, ευτυχώς για την πλειοψηφία, και δεν πρόκειται να ξαναγίνει όσο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλασάρει την αποτυχημένη κυβερνητική του θητεία ως εθνική επιτυχία και επιστρέφει στις λογικές των «προγραμμάτων Θεσσαλονίκης» τάζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Μία εικόνα πάντως της διαχείρισης της κρίσης από σύμπραξη Σοσιαλιστών με Αριστερά τη βιώνουν με δραματικό τρόπο οι Ισπανοί, όπου η συγκυβέρνηση Σάντσεθ-Podemos τα έκανε θάλασσα καθυστερώντας να λάβει περιοριστικά μέτρα και επιτρέποντας πολυπληθείς συγκεντρώσεις χιλιάδων «αγωνιστών» για τα δικαιώματα της γυναίκας, ενώ ο ιός είχε αρχίσει να θερίζει.
Πάντως το πιο ενδιαφέρον σημείο του άρθρου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην τελευταία παράγραφο. Εχοντας απαριθμήσει τα διαφορετικά που θα έκανε εάν βρισκόταν στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας καταλήγει ως εξής:
«Αυτά λοιπόν “θα γίνονταν αν” ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι αυτά που θα γίνουν αν σύντομα δεν φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να αναλάβει τις τύχες του τόπου ξανά μια προοδευτική κυβέρνηση, αυτά που μας περιμένουν δηλαδή, είναι πολύ χειρότερα».
Πράγματι έχει χιούμορ ο κ. Τσίπρας, σε λίγο θα ζητάει και εκλογές…
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποδείχθηκε κυριολεκτικά ένας άνθρωπος σωτήρας για την πατρίδα. Χάρη στην επιμονή του, την εργατικότητά του και τη συνεργασία του με τα υπόλοιπα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής κατάφερε να οδηγήσει το καράβι της Ελλάδας μακριά από τον τυφώνα της πανδημίας ενώ με την καθημερινή του τηλεοπτική παρουσία έπεισε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών.
Μεγάλη επιτυχία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που εισηγήθηκε την τοποθέτηση Τσιόδρα στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής και βέβαια του πρωθυπουργού που ενέκρινε την εισήγηση. Αποτέλεσμα της συνεργασίας πολιτικής ηγεσίας, επιστημόνων και κοινωνίας ήταν η χώρα μας να πετύχει το δικό της θαύμα θρηνώντας λιγότερα θύματα σε σύγκριση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Και όμως υπάρχουν κάποιοι που βάλλουν κατά του κ. Τσιόδρα με θεωρίες συνωμοσίας και λασπολογίες. Πρόκειται για τους «ανόητους της αγέλης», οι οποίοι αντί να αισθάνονται υπερήφανοι που μία μικρή χώρα έβαλε τα γυαλιά σε όλο τον κόσμο περιφέρουν την αγυρτεία τους, αφού βέβαια πρώτα αισθάνθηκαν ασφαλείς ότι πέρασε η καταιγίδα.
Η καθημερινή ενημέρωση Τσιόδρα-Χαρδαλιά θα μας λείψει αλλά δεν είναι πια απαραίτητη, η πανδημία στην Ελλάδα εμφανίζει σημάδια ύφεσης. Οσο για τους συνωμοσιολόγους, αν και καραδοκούν, δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα από τον ορθό λόγο του σεμνού επιστήμονα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση