Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οι Κινέζοι όμως ελπίζουν να μη τους χαλάσει τη γιορτή που ετοιμάζουν για την κατατρόπωσή του, στις 22 Μαΐου. Την ημέρα εκείνη έχει προγραμματιστεί η έναρξη της Εθνικής Συνέλευσης του Λαού (δηλαδή της Βουλής).
Θα είναι ένας άτυπος εορτασμός της νίκης κατά της πανδημίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια… να μην υποτροπιάσει ξαφνικά. Μπορεί το κοντέρ των θανάτων να έχει μηδενιστεί και τα καθημερινά κρούσματα να μετριούνται στα δάχτυλα, αλλά με τέτοιους αντισυμβατικούς εχθρούς ποτέ δεν ξέρεις.
Γι’ αυτό υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά το οργανωτικό σκέλος της φιέστας. Π.χ. θα διαρκέσει η πανηγυρική σύνοδος της κινεζικής Βουλής δέκα μέρες, όπως παλιά, ή θα συντομευθεί;
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οι 3.000 λαϊκοί αντιπρόσωποι από την επαρχία θα μπουν σε καραντίνα στο Πεκίνο ή θα αλωνίζουν ανενόχλητοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους στο Παλάτι του Λαού; Θα επιτραπεί η παρουσία δημοσιογράφων και ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών; Θα ρισκάρουν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η αφρόκρεμα της κινεζικής ηγεσίας την πολύωρη παραμονή τους σε έναν κλειστό χώρο, επί αρκετές μέρες;
Η εμπειρία της «απελευθέρωσης» της Ουχάν από την καραντίνα υπαινίσσεται πως μάλλον «ναι», δεδομένου ότι αίρονται οι περιορισμοί στην οικονομία και σε ένα μήνα θα γίνουν κανονικά οι εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια (gaocao), θεσμός που επηρεάζει τους Κινέζους εφήβους εξίσου με τους δικούς μας.
Εκτός από χειροκροτητές των αποφάσεων της κινεζικής κυβέρνησης -με κάποιες αρνητικές ψήφους, μάλλον για το θεαθήναι- οι Κινέζοι βουλευτές θα ακούσουν και τις οικονομικές προβλέψεις για τη δύσκολη φετινή χρονιά. Ηδη η κινεζική οικονομία έχει συρρικνωθεί 6,8% λόγω κορονοϊού, για πρώτη φορά από τον θάνατο του Μάιο, το 1976.
Από την έντυπη έκδοση