Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΣΕ πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να πει πως δεν θα χάσουμε και τίποτα που δεν θα γίνει το φεστιβάλ μπίρας στο Μόναχο ή και τι μας νοιάζει αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταφερθούν για το 2022.
ΚΙ όμως τα δύο αυτά μηνύματα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Περιγράφουν το πώς θα είναι η ζωή μας μετά την καραντίνα, πώς θα είναι αυτή η νέα κανονικότητα στην οποία θα πρέπει να ζούμε.
ΣΤΙΣ 15 ημέρες του Oktoberfest -τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου- συνωστίζονται στο Μόναχο κάθε χρόνο περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ ο τζίρος ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Ο τζίρος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πολλαπλάσιος σε δισεκατομμύρια και αφορά όλη την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία, αλλά και πολυεθνικές εταιρίες-γίγαντες που είναι χορηγοί της διοργάνωσης.
ΤΟ γεγονός πως η κυβέρνηση του Μονάχου ακυρώνει το Oktoberfest πέντε μήνες πριν από την έναρξή του δείχνει πως η κατάσταση θα παραμένει ζόρικη έως το φθινόπωρο. Το ίδιο ισχύει για το Τόκιο και τους Αγώνες, που έχουν ήδη αναβληθεί για τον Ιούλιο του 2021.
ΤΗΝ ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτυπάει για μία ακόμη φορά καμπανάκι. Προειδοποιεί όσες κυβερνήσεις θέλουν να «τρέξουν» τις οικονομίες τους πως αν η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν είναι εξαιρετικά αργή τότε θα υπάρξουν νέα και ακόμη πιο θανατηφόρα κύματα της πανδημίας.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
ΕΔΩ στην Ελλάδα, όπως είναι απόλυτα λογικό, οι καθημερινές συζητήσεις αφορούν στις 4 και στις 11 Μαΐου. Πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση της καραντίνας. Πότε θα βγούμε από τα σπίτια μας και πάλι. Πότε θα επανεκκινήσει η οικονομία.
Η αγωνία είναι μεγάλη. Χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Ναι, πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση.
ΑΣ μην περιμένουμε, όμως, πως η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα που είχαμε έως τον Μάρτιο. Το είπε ξεκάθαρα και ο καθηγητής κ. Τσιόδρας: η σταδιακή άρση των περιορισμών θα συνοδεύεται με τήρηση αποστάσεων και ευρύτερη χρήση μάσκας. Δεν πρόκειται να συνωστιζόμαστε σε καφέ, ταβέρνες, εμπορικά κέντρα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, παραλίες. Ακόμα και όταν όλα τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αρθούν. Ακόμα και όταν όλα τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις ανοίξουν ξανά. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όσο είναι νωρίς.
ΕΧΟΥΜΕ κερδίσει πολλές μάχες, αλλά ο πόλεμος κατά της πανδημίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα τελειώσει μόλις υπάρξει το εμβόλιο. Τότε, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα που θα μοιάζει αρκετά με την προ κορονοϊού εποχή…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου