Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Αντί να αναζητήσει εύσημα, ο Φερνάντες συνέχισε στο «πνεύμα του μετώπου»: «Ο πρώτος μήνας ήταν θετικός, αλλά βρισκόμαστε μακριά από τη νίκη. Χωρίς μέτρα θα θρηνούσαμε αυτή τη στιγμή 1.000 νεκρούς και θα είχαμε 45.000 κρούσματα», είπε στο διάγγελμά του.
Η στρατηγική για τον κορονοϊό έχει διχάσει τους Αργεντινούς. Οι επιχειρηματίες πιέζουν για χαλάρωση των μέτρων μετά τις 26 Απριλίου -οπότε μάλλον θα παραταθούν- και κάποιες μεγάλες εταιρίες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο πρόεδρος τις επέκρινε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανοίξει πρόωρα την οικονομία. «Δεν είναι ηθικό να καταδικάζεις ανθρώπους σε θάνατο χάριν του κέρδους. Το θέμα δεν είναι να δούμε πόσα χάνουμε, αλλά πόσα κερδίζουμε. Μέχρι στιγμής κερδίζουμε σε υγεία και ζωές».
Ο Covid-19 πέτυχε την Αργεντινή σε άσχημη οικονομική κατάσταση και σε αδυναμία να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις στο βαθμό που το κάνουν οι Ευρωπαίοι. Η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φορολογήσει τον μεγάλο πλούτο, αλλά αυτό δεν αρκεί.
Ο Φερνάντες, πάντως, ρίσκαρε ανοίγοντας βεντέτα με τη γειτονική, νεοφιλελεύθερη Χιλή του Σεμπαστιάν Πινιέρα, την οποία έφερε ως αντι-παράδειγμα, επειδή εφάρμοσε «ελαστική, έξυπνη καραντίνα» προς χάριν της οικονομίας. Για την ιστορία, η Χιλή των 19,5 εκατομμυρίων αναφέρει περίπου ίδιο αριθμό νεκρών με την Αργεντινή, αλλά με τριπλάσια κρούσματα.
Από την έντυπη έκδοση