Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*
Η διαμόρφωση της τουριστικής δραστηριότητας στο επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί άμεσα από την εξέλιξη της επιδημίας και τις αλλαγές που αυτή θα επιφέρει στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς μια σειρά από σημαντικές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν πληγεί σημαντικά. Ακόμη κι αν τα σύνορα ανοίξουν και τα αεροπορικά δρομολόγια αποκατασταθούν, παραμένει αβέβαιο το αν οι καταναλωτές στις χώρες αυτές θα μπορέσουν να προγραμματίσουν κάποιο ταξίδι μέχρι το τέλος του έτους.
Με αυτά τα δεδομένα, για να μπορέσει να διασωθεί, έστω οριακά, η φετινή τουριστική περίοδος, η αγορά θα πρέπει να στηριχθεί στον εσωτερικό τουρισμό. Εάν η κατάσταση στη χώρα ομαλοποιηθεί και – με βάση το αισιόδοξο σενάριο – τα ξενοδοχεία μπορέσουν να ανοίξουν τον Ιούλιο, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν βιώσιμα επίπεδα πληρότητας και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας είναι η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιμελητηριακή Κοινότητα κατέθεσε ήδη πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία για την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης διακοπών Ελλήνων πολιτών, συνολικής δαπάνης περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών εσόδων του έτους 2019. Αντικείμενο του προγράμματος θα πρέπει να είναι η επιδότηση δικαιούχων και ωφελούμενων μελών για την πραγματοποίηση διακοπών σε όλα τα τουριστικά καταλύματα της επιλογής τους στην Ελλάδα. Η επιδότηση θα γίνεται με τη χορήγηση ειδικού voucher (επιταγής) διακοπών, το οποίο θα ισχύει 1/7/2020 έως και 31/12/2020. Το ύψος της αξίας της επιταγής θα κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Η επιταγή θα συμψηφίζεται με τις τιμές χρέωσης του καταλύματος, ενώ η διαφορά θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον δικαιούχο αποτελώντας την ιδία συμμετοχή του.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Ο τουρισμός είναι ο κλάδος που στήριξε όσο κανείς άλλος την ελληνική οικονομία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Σήμερα, υπό τις συνθήκες μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας πανδημίας, πρέπει να στηριχθεί με κάθε μέσο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της «καθίζησης» που αναμένεται τη φετινή χρονιά και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιστροφής στην κανονικότητα.
Η τόνωση της εγχώριας ζήτησης αναδεικνύεται σε απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστούν πληρότητες οι οποίες θα επιτρέψουν τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Αν θέλουμε ο τουριστικός κλάδος να μπορέσει να επιβιώσει από αυτή την κρίση και να επιστρέψει στην κανονικότητα, χρειάζονται τώρα γενναίες και στοχευμένες κινήσεις.
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών*
Από την έντυπη έκδοση