Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Παράλληλα, η καραντίνα των πολιτών δημιουργεί πρόσθετο ψυχολογικό βάρος στους εργαζομένους, που δεν ξέρουν τι θα αντικρίσουν όταν θα επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους. Για τους λόγους αυτούς τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε μία περίοδο όπου ο δείκτης φόβου έχει χτυπήσει κόκκινο, η κυβέρνηση δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας. Το πρόβλημα δεν λύνεται με το επίδομα των 800 ευρώ και την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, όμως είναι σαφές ότι σε αυτές τις περιστάσεις το κράτος δεν θα αφήσει κανέναν στην τύχη του. Εάν μάλιστα πειθαρχήσουμε στις εντολές των ειδικών και μείνουμε σπίτι μας ώστε να αντέξει το σύστημα Υγείας και περιορισθούν οι ανθρώπινες απώλειες, τότε η επόμενη ημέρα θα είναι πιο βατή για όλους.
Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, άλλωστε αυτό που συμβαίνει δεν διαφέρει κατά πολύ από ημέρες πολέμου. Με την οικονομία να έχει ισοπεδωθεί, θα απαιτηθούν γενναίες πολιτικές ώστε να πάρει μπροστά η παραγωγική μηχανή της χώρας. Ως ελπίδα παραμένει να έχει περάσει ο εφιάλτης μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να μην χαθεί πλήρως η τουριστική περίοδος. Ωστόσο και πάλι η συμπεριφορά των καταναλωτών παγκοσμίως θα είναι εντελώς διαφορετική την επομένη της πανδημίας, κανείς δεν ξέρει εάν οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να ξοδεύουν όπως στο παρελθόν ή αν οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι τουρίστες θα ξεκινήσουν διηπειρωτικά ταξίδια. Επομένως χρειάζεται μία πολιτική που θα ενισχύει την παραγωγική βάση της χώρας και θα περιορίζει κατά το δυνατόν την εξάρτηση από εξωγενείς παράγοντες. Η αγροτική οικονομία και η μεταποίηση πρέπει να αποκτήσουν εξωστρέφεια, να κυνηγήσουν ευκαιρίες στις αγορές και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να λειτουργεί ενισχυτικά και όχι προβάλλοντας εμπόδια. Ο κόσμος της παραγωγής μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, άλλωστε πλέον μιλάμε για ισοπεδωμένα τοπία.Ο πρωθυπουργός γνωρίζει από οικονομία, έλαβε τα πρώτα μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων και των επαγγελματιών, η επόμενη πρόκληση θα είναι να σχεδιάσει την Ελλάδα της επόμενης ημέρας με την οικονομία στραμμένη στην παραγωγή και στις επενδύσεις.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΔΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η εντολή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη, προς τα σούπερ μάρκετ να διαθέσουν ειδικό χώρο για την πώληση εφημερίδων είναι δείγμα κοινωνικής ευθύνης. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο οι πολίτες χρειάζονται ενημέρωση και οι εφημερίδες παρέχουν ειδήσεις με ψυχραιμία, εγκυρότητα και υπογραφές, μακριά από τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας που συνήθως τρυπώνουν στα κοινωνικά δίκτυα.
Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι συνδικαλιστές των καθηγητών αντιτίθενται στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Μία παράταξη μάλιστα δεν θέλει να ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο στην Παιδεία, να μην υπάρξει καμία παρέμβαση στην εξεταστέα ύλη ή στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Διεκδικούν χωρίς να προσφέρουν, παραδείγματα προς αποφυγήν, μνημεία κοινωνικής ανευθυνότητας. Από τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στα παιδιά αυτή την περίοδο, τότε αυτοεντάσσονται στους εργαζομένους στους οποίους μπορεί να ισχύσει το καθεστώς προσωρινής αναστολής συμβάσεων μέχρι να περάσει η κρίση του κορονοϊού. Ευτυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει τη δική της πολιτική. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη του συνόλου των Λυκείων της χώρας για την έναρξη της εκπαίδευσης εξ αποστάσεως. Στην ανευθυνότητα ορισμένων κάποιοι νοιάζονται για τους μαθητές και συνολικά για τη σχολική κοινότητα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση