Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Η ΑΛΛΗ πολιτική είναι αυτή που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση: δημιουργία κλειστών κέντρων, μακριά από τον αστικό ιστό, επιτάχυνση της απόδοσης ασύλου σε όσους το δικαιούνται και οι υπόλοιποι επιστροφή στην Τουρκία ή στη χώρα καταγωγής τους, σε συνδυασμό με καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Ολα τα άλλα που ακούγονται δεν είναι πολιτική. Είναι γκρίνια, είναι ηθικολογία, είναι υποκρισία, είναι βίαιος εθνικισμός, αλλά πολιτική με αρχή, μέση και τέλος δεν είναι.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε και αποδοκιμάστηκε. Οχι μόνο γιατί κατέστησε τη χώρα παγκόσμιο μεταναστευτικό προορισμό, αλλά και γιατί οδήγησε στην πρωτοφανή αθλιότητα της Μόριας. Γιατί μετέτρεψε τον ανθρώπινο πόνο σε μια τεράστια μπίζνα. Γιατί εκχώρησε δικαιώματα του κράτους σε ύποπτες ΜΚΟ, οι οποίες θησαύρισαν. Γιατί άνοιξε ένα σωρό «δουλειές», εκμαυλίζοντας ακόμα και κατοίκους των νησιών, οι οποίοι αρχικά είχαν ανοίξει την αγκαλιά τους στην προσφυγιά. Και γιατί, τέλος, είναι φανερό πια ότι με τις εύκολες χορηγήσεις ιθαγενειών ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να επέμβει στη σύνθεση του εκλογικού σώματος.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι μια πολύ διαφορετική πολιτική. Και ασφαλώς θα κριθεί αφού προηγουμένως εφαρμοστεί. Επιδιώκει την αποσυμφόρηση των νησιών, όχι με τη μαζική μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα μη δικαιούμενων άσυλο και την αυτόματη μετατροπή τους σε μόνιμους κατοίκους της χώρας. Αλλά με την αύξηση των πρωτογενών επιστροφών από τους χώρους εισόδου τους στη χώρα. Και, ταυτοχρόνως, με τη δημιουργία των κλειστών κέντρων επιτυγχάνει ταυτόχρονους δύο στόχους: στέλνει ένα ηχηρό αποτρεπτικό μήνυμα σε μελλοντικούς μετανάστες και ανακουφίζει τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας. Ενώ οι ίδιοι οι μετανάστες θα ζουν σε συνθήκες πολύ πιο ανθρώπινες απ’ ότι π.χ. στο κολαστήριο της Μόριας ή σε άλλα άθλια ΚΥΤ.
ΜΕΧΡΙ ΝΑ αλλάξει το «Δουβλίνο 2» ή η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, η Ελλάδα το μόνο που ουσιαστικά μπορεί να κάνει είναι να ελέγξει όσο γίνεται τις ροές και να επιταχύνει τις επιστροφές. Με στόχο την ανακούφιση και των κατοίκων των νησιών και των μεταναστών, μέχρι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε με μαγικό ραβδάκι. Ολα τα άλλα είναι είτε προφάσεις εν αμαρτίαις είτε λαϊκίστικες θωπείες.
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση όμως το μεταναστευτικό δεν μπορεί να γίνει πεδίο «εσωτερικής σύγκρουσης». Τα χθεσινά επεισόδια στα λιμάνια των νησιών δεν μπορούν να χαροποιούν κανέναν. Αλλά και οι μολότοφ, οι αυτοσχέδιες ρουκέτες και τα οργανωμένα οδοφράγματα δεν μπορούν να αφήνουν ανυποψίαστο κανέναν. Η «παρέα της πλατείας» κάνει και πάλι την εμφάνισή της. Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α., αλλά αυτή τη φορά με την παρουσία και του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Οι οποίοι όλοι μαζί ανάθεμα κι αν συμφωνούν σε κάτι μεταξύ τους πέραν της άγρας εκλογικής πελατείας. Και σίγουρα τα νησιά του Β. Αιγαίου δεν μπορούν να γίνουν η «νέα Κερατέα», όπως ίσως επιθυμούν κάποιοι. Το 2020 δεν είναι ούτε 2012 ούτε 2015.
ΑΙΧΜΗ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ «ΛΑΘΟΣ ΠΛΕΥΡΑ»
Προφανώς, η αιφνίδια «εξέγερση των «70» στην ΑΣΟΕΕ είναι άσχετη με τις εξελίξεις στην Προανακριτική. Κι ας συμπίπτουν χρονικά. Αρα δεν αποτελεί κάποιου είδους αντιπερισπασμό στη θεαματική κατάρρευση της… μεγαλύτερης σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Αλλά είναι μια γνήσια και αυθόρμητη έκρηξη μπαχαλάκηδων, οι οποίοι αντιδρούν γιατί ο αστυνομικός που έβγαλε το πιστόλι για εκφοβισμό δεν έκατσε να τον χτυπούν μέχρι τέλους 30 άτομα. Καλό θα ήταν να μην είχε βγει το πιστόλι. Κι ακόμα καλύτερο θα να μην είχε πέσει θύμα μαζικού ξυλοδαρμού ένας μάλλον απερίσκεπτος αστυνομικός, ο οποίος πήγε να πάρει την κοπέλα του έχοντας μαζί του το κράνος που «πρόδιδε» την ιδιότητά του. Ο γέγονε γέγονε. Μένει όμως «κάτι» απ’ αυτή την ιστορία: Οι 70 μπαχαλάκηδες που προσπάθησαν να κάνουν το γνωστό μπάχαλο δεν έγιναν ούτε διακόσιοι ούτε πεντακόσιοι. Και -το κυριότερο- ουδείς, πλην των «αφεντικών», διαμαρτυρήθηκε επειδή μπήκαν τα ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και έκαναν προσαγωγές. Αντιθέτως, μάλλον με ικανοποίηση έγινε δεκτή η αντίδραση της Αστυνομίας να εφαρμόσει το νόμο. Το συμπέρασμα βγαίνει μάλλον αβίαστα: Αλλαξαν οι εποχές. Με αποτέλεσμα αυτή τη φορά οι μπαχαλάκηδες να είναι στη «λάθος πλευρά». Στην πλευρά που δεν αγκαλιάζει η κοινωνία αλλά αποδοκιμάζει.
Και οι Ρασπούτιν έχουν αγωνίες…
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Μεγάλη εντύπωση έκανε σε δικαστικούς κύκλους η χθεσινή απρόκλητη παρέμβαση του Δ. Παπαγγελόπουλου, με στόχο την… προκαταβολική απαξίωση της… σημερινής κατάθεσης του Σ. Μιωνή. Ωστόσο, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις αλλά και τα στοιχεία που έχει να καταθέσει ο επιχειρηματίας δεν δείχνουν την παραμικρή έκπληξη. Καθώς η σημερινή κατάθεση του κ. Μιωνή, όπως εκτιμάται, μπορεί να αποδειχθεί «η σημαντικότερη απ’ όλες τις έως τώρα καταθέσεις». Η εκτίμηση αυτή έχει ένα ειδικό βάρος αν συνεκτιμήσει κανείς ότι έχουν καταθέσει έως τώρα -μεταξύ άλλων- πέντε εν ενεργεία εισαγγελείς. Εφόσον είναι έτσι, προφανώς ισχύει το γνωστό ανέκδοτο με τον σύζυγο που έδερνε τη γυναίκα του, κι όταν τον ρώτησαν γιατί το κάνει, απάντησε «δεν ξέρω, αλλά ξέρει αυτή»…
Αλλο «Κελέση», άλλο «Σαράφης»
Σε αντίθεση με τον «Μ. Σαράφη», ο οποίος… διέψευσε τον «Μ. Σαράφη», παίρνοντας ουσιαστικά πίσω όλα όσα είχε καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας, χθες η «Αικ. Κελέση», σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στις καταθέσεις που έχει κάνει, με κρίσιμη «λεπτομέρεια»: Αρνήθηκε πεισματικά να απαντήσει σε οποιαδήποτε επιμέρους και συγκεκριμένη ερώτηση, γιατί, όπως φέρεται να έλεγε δίκην μαγνητοφώνου, «κατά την κρίση μου δεν αφορά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου»… Σε κάθε περίπτωση, όμως, φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα και για κατ’ αντιπαράσταση εξετάσεις και ενδεχομένως για άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων…
«Κλείδωσε» ο Γ. Στουρνάρας
Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Το Μ. Μαξίμου φέρεται να είναι απολύτως ικανοποιημένο από τη συνολική παρουσία του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος έβαλε πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα, χωρίς να υποχωρήσει στις ανηλεείς επιθέσεις που δεχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόσφατη αναβάθμισή του στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμάται ότι ενίσχυσε την παραμονή του στο νευραλγικό πόστο του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Αν και όσοι γνωρίζουν καλά επιμένουν ότι ουσιαστικά ποτέ δεν τέθηκε θέμα να μη συνεχίσει να είναι ο Γ. Στουρνάρας στο τιμόνι της ΤτΕ…
ΑΠΟΡΙΕΣ
1. Αληθεύει ότι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός, επισκέφθηκε πρεσβεία ζητώντας να ασκηθεί επιρροή σε μάρτυρα ώστε να μην τον μπλέξει;
2. Ο Κ. ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ «ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ» ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ;
3. 84.390 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου έως τον Ιούλιο του 2019, εκ των οποίων τα 4/5 δεν έχουν εξεταστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό και ομιλούν;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου