Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η απάντηση βρίσκεται στη φιλοσοφία του νομοθετήματος. Οσο περισσότερο δουλεύεις τόσα υψηλότερη σύνταξη θα λαμβάνεις. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση αλλά σύμφωνος με το δόγμα της ήσσονος προσπάθειας, που κυριαρχεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε δουλεύεις 30 χρόνια είτε 40 η διαφορά στη σύνταξη θα είναι ανεπαίσθητη, επομένως λιγότερα ένσημα στο σύστημα.
Αντιθέτως, η λογική του νομοσχεδίου, που έχει τη σφραγίδα του Γ. Βρούτση, ευνοεί την παραμονή στην εργασία, που χρηματοδοτεί και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Τα ποσοστά αναπλήρωσης αυξάνονται μετά από τα 30 χρόνια εργασίας. Συγκεκριμένα για 35 χρόνια ασφάλισης η αναπλήρωση (δηλαδή το ποσοστό του μισθού που μετατρέπεται σε σύνταξη) αυξάνεται σε 37,3% από 33,8% ενώ για τα 40 έτη ασφάλισης φτάνει στο 50,5% από 42,8%.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Το αίσθημα της ανταποδοτικότητας ευνοεί τα οικονομικά των Ταμείων. Παράλληλα, όμως, υπάρχει ένα μυστικό «όπλο» στο νομοσχέδιο. Με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα στους επιτηδευματίες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Ολοι γνωρίζουμε ότι εκεί εντοπίζεται η μεγάλη πληγή της φοροδιαφυγής, καθώς πολλοί επαγγελματίες δεν εκδίδουν αποδείξεις. Με τη μείωση των εισφορών, αλλά και την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα, όσο υψηλότερο είναι το ποσό που δηλώνεται τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τους επαγγελματίες.
Για παράδειγμα, επιτηδευματίας που έχει ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ με το συνδυασμό εισφορών και φόρων θα έχει όφελος 2.183 ευρώ. Εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα φτάσουν τα 23.000 ευρώ τότε το όφελος σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου και υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές) θα προσεγγίσει τα 3.000 ευρώ. Εξτρα πόροι αναμένονται από τη διεύρυνση, σε προαιρετική βάση, της επικουρικής σύνταξης σε όλους τους μη μισθωτούς. Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα πριν να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα μπορούν να ασφαλίζονται προσφέροντας έξτρα εισφορές.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα πρέπει να αναμένει αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω ασφαλιστικού. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν στην πράξη. Εάν η οικονομία τρέξει και δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, τότε η χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα είναι ευχερής, όταν μάλιστα θα ενισχύεται από την αναμενόμενη αύξηση του χρόνου παραμονής των ασφαλισμένων στην εργασία.
ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της PricewaterhouseCoopers για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, στο πρώτο δίμηνο του έτους έχουν υπογραφεί ή έχουν δρομολογηθεί συμφωνίες άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν πέρυσι οι συνολικές εξαγορές και συγχωνεύσεις ανήλθαν σε 4,3 δισ. Φέτος οι ειδικοί αναμένουν ρεκόρ επενδύσεων, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ενέργεια, στον τουρισμό και στην κτηματαγορά. Σύμφωνα με τα στελέχη της PwC, η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί το momentum της αύξησης των επενδύσεων, προωθώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης. Ας ελπίσουμε μόνο να μην υπάρξει ανάσχεση της τάσης λόγω του αδιανόητου πανικού που επικρατεί στις αγορές για τον κορονοϊό.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση