Ο προϋπολογισμός παραμένει ασφυκτικός και είναι σαφές ότι υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων, το ύψος των ενισχύσεων και το πού θα κατευθυνθούν αυτές.
Η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στη διασφάλιση των εισοδημάτων των αγροτών και στην αύξηση των πόρων που θα βοηθήσουν στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε μια πιο παραγωγική βάση, αλλά με έμφαση στην πράσινη ενέργεια. Ουσιαστικά δηλαδή η Ελλάδα επιθυμεί ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην τεχνολογία και το περιβάλλον.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Η Ελλάδα δικαίως επίσης ζητά την αλληλεγγύη των υπολοίπων χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το προσφυγικό, μεταναστευτικό ζήτημα, για το οποίο διεκδικεί περισσότερους πόρους, καθώς η χώρα μας είναι αυτή που σηκώνει το βάρος της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και έχει απέναντί της μία γείτονα, η οποία ανοιγοκλείνει τις πύλες των μεταναστευτικών ροών προς το Αιγαίο κατά το δοκούν.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υπηρετήσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην πράξη και να στηρίξουν τόσο την κοινή αγροτική πολιτική όσο και την πολιτική συνοχής των πιο αδύναμων «κρίκων» της Ευρώπης.
Είναι πραγματικά ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, καθώς από την κατανομή των πόρων θα διαμορφωθεί και η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επόμενη περίοδο 2021 – 2027.
Από την έντυπη έκδοση