Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΟΛΑ τα μέσα μεταφοράς έβαλαν λουκέτο. Τώρα πόσοι από τους εργαζόμενους απήργησαν είναι μια άλλη ιστορία. Πιθανότατα η μεγάλη πλειοψηφία θα πήρε άδεια. Κανονική ή αναρρωτική. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει συνήθως στις απεργίες στα μέσα μεταφοράς. Και εκατομμύρια κόσμου έψαχνε να δει πώς θα πάει στη δουλειά του.
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ μόνο τα δρομολόγια των τρένων κάποια στιγμή το απόγευμα. Και τι έγινε; Το ζητούμενο θα ήταν να υπήρχε προσωπικό ασφαλείας, ώστε και κάποια λεωφορεία και συρμοί του μετρό να κινούνταν όλη την ημέρα. Εστω και πιο αραιά.
«ΜΙΑ μειοψηφία ανθρώπων δεν μπορεί να κρατάει ομήρους συναδέλφους και πολίτες». Σωστή η διαπίστωση. Ανήκει στον υπουργό Υποδομών. Την ίδια ακριβώς διαπίστωση έκαναν και εκατομμύρια κάτοικοι της Αθήνας. Και εννοείται πως δεν είναι υπουργοί.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
ΔΥΣΤΥΧΩΣ η ίδια διαπίστωση είχε γίνει και πριν από κάνα δίμηνο. Τότε που με μια αιφνιδιαστική απεργία που δεν είχε καν ανακοινωθεί, είχε γίνει πάλι το ίδιο μπάχαλο. Τότε, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς.
ΠΟΣΟ καιρό χρειάζεται για να γίνει αυτή η νομοθετική ρύθμιση; Τρεις μήνες, τρία χρόνια, τρεις δεκαετίες; Γιατί όλα όσα πρέπει να γίνουν σε αυτή τη χώρα να πραγματοποιούνται με χρονοκαθυστέρηση;
ΤΩΡΑ ανακαλύπτουμε ότι μπορεί να υπάρξει ψηφιακή διακυβέρνηση για να εκλείψουν επιτέλους οι ουρές στις υπηρεσίες. Τώρα φτιάχνουμε Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες. Είκοσι χρόνια προσπαθούμε να φτιάξουμε μετρό στη Θεσσαλονίκη και αυτή την εθνική Πάτρας-Πύργου. Εδώ και μια δεκαπενταετία βγάζουμε «ψηφιακές» ταυτότητες. Ακόμα δεν μπορούν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει πρέπει να περιμένει από χρόνια έως δεκαετίες μέχρι να «ολοκληρωθούν οι διαδικασίες». Ξεκινάει με «αποφασιστικότητα» η κατασκευή κλειστών κέντρων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ξαφνικά παγώνουν όλα για να γίνει… διάλογος! Ε, και όποιος θέλει κατεβάζει ρολά στα μέσα μεταφοράς ακόμα κι αν το ασφαλιστικό που νομοθετείται αυξάνει τις συντάξεις.
ΤΟ πανεπιστημιακό άσυλο καταργήθηκε. Αν δεν καταργηθούν και τα υπόλοιπα άσυλα του… παραλογισμού στη χώρα, τότε οι λογικοί και νομοταγείς πολίτες θα καταλήξουν σε κάποιο «άσυλο». Ή θα ακολουθήσουν τους 467.765 Ελληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου