Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Ο Αλέξης Τσίπρας είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να παραδεχθεί γιατί έχασε σε τέσσερις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν ηττήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ελέγξει «τους αρμούς της εξουσίας». Ηττήθηκε γιατί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του επέφερε σοβαρές πληγές στους «αρμούς της κοινωνίας».
Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ «τραυμάτισε» την ελληνική κοινωνία. Δημιούργησε εμφυλιοπολεμικό κλίμα πριν ανέλθει στην εξουσία. Ηταν τότε που τα στελέχη της Κουμουνδούρου κραύγαζαν «προδότες, κουφάλες έρχονται κρεμάλες». Οταν χαρακτήριζαν «γερμανοτσολιάδες» τους υπουργούς. Οταν ο ίδιος φώναζε «γκόου μπακ μάνταμ Μέρκελ».
ΚΑΙ όταν μπήκε στο Μαξίμου, πόνταρε στον απόλυτο διχασμό. Οποιος πολιτικός, δημοσιογράφος, πολίτης ασκούσε κριτική στο τζογάρισμα της χώρας στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και προειδοποιούσε πως οδηγούμασταν σε Grexit χαρακτηριζόταν «προδότης μενουμευρωπαίος».
ΟΠΩΣ αποδείχθηκε, όλα όσα δραματικά βιώσαμε έγιναν χωρίς λόγο. Ή μάλλον για έναν και μόνο λόγο: για να γίνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός. Γιατί, αν δεν φούντωνε τις αυταπάτες της κοινωνίας, δεν θα έφτανε ποτέ το 4% του ΣΥΡΙΖΑ στο 36%.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, λοιπόν, δεν σοκάρει η ειλικρινής δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το πώς «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ελέγξει τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» αν τυχόν επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας.
ΚΑΤΑ τη διάρκεια της «πρώτη φορά Αριστεράς» επιχείρησαν με αντιθεσμικούς τρόπους να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις «θέσεις-κλειδιά» στο κράτος, τα μέσα ενημέρωσης.
ΑΥΤΟ που σοκάρει είναι ότι ο «πολακισμός» ήταν και παραμένει η κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία στον ΣΥΡΙΖΑ. Οσο κι αν προσπαθούν να υποδυθούν τους θεσμικούς και να πείσουν ότι επιχειρούν στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία, δεν πείθουν κανέναν. Οι ιδεοληψίες τους φαντάζουν αθεράπευτες και αποκαλύπτουν πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «κατάλυση των αρμών της Δημοκρατίας».
ΕΥΤΥΧΩΣ, όμως, οι «αρμοί» της εξουσίας αντιστέκονται. Αντιστέκονται σε οποιοδήποτε κόμμα, σε οποιονδήποτε πολιτικό επιχειρεί να εγκαθιδρύσει τον ολοκληρωτισμό πίσω από μια επιφανειακή δημοκρατία. Παρεμβάσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Και πρέπει να εξαλειφθούν.
ΤΟ πρόβλημα της χώρας δεν είναι το να μπορεί να ελέγχει η εκάστοτε κυβέρνηση τους «αρμούς» της εξουσίας. Το πρόβλημα είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να προχωρήσουμε στον πλήρη διαχωρισμό κράτους – κυβέρνησης. Οι «αρμοί» της εξουσίας να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί, ώστε καμία κυβέρνηση να μην μπορεί καν να διανοηθεί πως θα τους ελέγξει.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου