Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΗΝ ίδια ώρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του («Καθημερινή») αποκαλύπτει πώς γλίτωσε η Ελλάδα την έξοδο από την ευρωζώνη του 2015, κάτι που θα έκανε τη χώρα μας «αγνώριστη» αλλά με την ακριβώς αντίθετη έννοια από αυτή που περιγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΤΩΡΑ που έχουν περάσει πέντε χρόνια από το δραματικό 2015 είναι πλέον ξεκάθαρο τι συνέβη τότε. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει ακόμα να μιλάει για «το δίκιο του αγώνα» κατά τη διάρκεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησής του και να «αποθεώνει» το δημοψήφισμα, οι δηλώσεις του Γιούνκερ δείχνουν πόσο κοντά φτάσαμε στην απόλυτη καταστροφή.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ κάτι συνταρακτικό και άγνωστο ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν; Οχι βέβαια. Απλά επιβεβαιώνει με τον πιο αποστομωτικό τρόπο όσα λέγονταν και γράφονταν εκείνη την περίοδο και τα οποία η τότε κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά» κατήγγελλε ως fake news.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο -απόμαχος πλέον- Γιούνκερ μιλάει χωρίς φόβο και πάθος: «Το πρώτο εξάμηνο του 2015. Περίεργα πράγματα συνέβαιναν. Ο Τσίπρας ερχόταν εδώ με περίεργες ιδέες για το τι έπρεπε να γίνει. Ηταν πολύ πιο εύκολο να πείσω εκείνον να πάρει αποφάσεις από το να πείσω τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να τον εμπιστευθούν. Ειδικά μετά το δημοψήφισμα. Η πίεση τότε ήταν τεράστια, επτά – οκτώ χώρες επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Με σόκαρε πολύ το δημοψήφισμα γιατί δεν με είχε προειδοποιήσει. Οι προτάσεις που έθεσε προς ψήφιση δεν ήταν οι τελευταίες, είχαν τεθεί δυο μήνες νωρίτερα. Oι Ελληνες ψήφισαν “όχι” βασιζόμενοι σε ένα λάθος κείμενο. Μετά ο Τσίπρας έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτά που υποσχόταν».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα σχέδιο όταν ανήλθε στην εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εγκλωβισμένος στις λαϊκιστικές υποσχέσεις για σκίσιμο των Mνημονίων και πόνταρε σε ένα ιδιότυπο chicken game γύρω από το Grexit. Στο τέλος χρησιμοποίησε το δημοψήφισμα ως άλλοθι για να κάνει την κωλοτούμπα. O,τι πιο τυχοδιωκτικό έχει συμβεί στην πολιτική ιστορία της χώρας. Αν τότε δεν επικρατούσαν στις Βρυξέλλες ψύχραιμες φωνές, όπως του Γιούνκερ, η Ελλάδα και όλοι οι πολίτες θα βιώναμε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή.
ΤΩΡΑ, πέντε χρόνια αργότερα, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνουμε τη «χώρα αγνώριστη» δεν αποτελεί μόνο στόχο της κυβέρνησης. Είναι το στοίχημα που αφορά συνολικά στη χώρα και όλους τους πολίτες. Δεν αρκεί μόνο να μειωθούν οι φόροι. Δεν αρκεί μόνο να προσελκύσουμε επενδύσεις. Δεν αρκεί μόνο να πετυχαίνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει να καταπολεμήσουμε παθογένειες και ιδεοληψίες. Να αλλάξουμε νοοτροπίες. Μόνον έτσι θα σβήσουμε το όποιο αρνητικό παρελθόν και θα δημιουργήσουμε τις ρεαλιστικές βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου