Τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και στους Αμερικανούς αξιωματούχους, με τους οποίους συναντήθηκε, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης είναι και νομικά άκυρη, αφού θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και γεωγραφικά αστεία, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν μεταξύ τους κανένα θαλάσσιο σύνορο και δεν μπορούν να αγνοούν την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.
Η Ελλάδα έχει πετύχει τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας, όταν ακόμα και ο εθνικός στρατός υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, αλλά και το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία του Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η χώρα μας έχει τη διεθνή υποστήριξη, ενώ θα συμμετάσχει στην πενταμερή διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Ο Ερντογάν έχει αντιληφθεί ότι πλέον λειτουργεί μόνος του, αλλά βρίσκεται και υπό διεθνή παρακολούθηση, ενώ η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό πεδίο, είναι σημαντική η στήριξη του αμερικανικού παράγοντα για την ανάπτυξη, καθώς και ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν δίπλα μας. Ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική, έχει η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ να ανακοινώσει ότι θα κλείσει το γραφείο του Οργανισμού στη χώρα μας.
Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας βασικός κρίκος στην προσπάθεια για ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας και τη σύναψη συμμαχιών που θα τη θωρακίζουν απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο.
Από την έντυπη έκδοση