Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η δημιουργία του Υπερταμείου ήταν πάγιο αίτημα του κ. Σόιμπλε. Το είχε θέσει με επιμονή από το 2013 στην κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία το απέτρεψε μέσω της βελτίωσης της κατάστασης της οικονομίας. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ακλόνητο: «αφού δεν ζητάμε νέα χρήματα, ζούμε με τα δικά μας έσοδα και μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος αρχίζουμε και την αποπληρωμή των οφειλών, είμαστε ενήμεροι δανειακά και δεν χρειάζονται άλλες εγγυήσεις» έλεγαν τα στελέχη της κυβέρνησης ΝΔ και σταματούσε η συζήτηση με τους δανειστές.
Υστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία εκτροχιάσθηκε, ο Τσίπρας κατέφυγε σε τρίτο μνημόνιο και ο κ. Σόιμπλε απαίτησε και πέτυχε να δημιουργηθεί το Υπερταμείο, το οποίο λειτουργεί ως «ενέχυρο» για την πληρωμή των δανείων. Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές της π.χ. στη Γαλλία, θα έρχονται οι Γάλλοι και μέσω του Υπερταμείου θα διεκδικούν κρατική περιουσία για την εξόφληση του χρέους.
Αλλωστε η διοίκηση του νέου αυτού φορέα, που παραπέμπει στο πτωχευτικό δίκαιο, ελέγχεται από τους δανειστές, οι οποίοι έχουν δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, που κατηγορούσαν τους «Γερμανοτσολιάδες» της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δέχθηκαν αυτό που διακαώς επιθυμούσε ο κ. Σόιμπλε.
Το ερώτημα είναι τι θα δώσει τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Οι δανειστές έχουν ήδη ανοίξει τα χαρτιά τους. Θέλουν τα φιλέτα των ελληνικών επιχειρήσεων και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μέσω της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων».
Ηδη το πιστωτικό σύστημα, με την κεφαλαιοποίηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει περάσει στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι πήραν τον έλεγχο των τραπεζών σε τιμές ψίχουλα και χωρίς το Δημόσιο ή οι Ελληνες επενδυτές να μπορούν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Το επόμενο βήμα είναι να περάσουν σε ξένους ομίλους οι τελευταίες εγχώριες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και όσες επιχειρήσεις έχουν αντέξει αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με τραπεζικά χρέη. Αυτό θα είναι το τίμημα της δεύτερης αξιολόγησης, πλην των συνηθισμένων πλέον μέτρων, όπως η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου και οι περικοπές στο ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα διστάσει να συμφωνήσει, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, με αντάλλαγμα βραχυπρόθεσμες διευθετήσεις για το χρέος, που θα βαπτιστούν ως «τομές».
ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποτυπώνουν την καθολική δυσαρέσκεια των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 89% των ερωτηθέντων εμφανίζεται δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση και μόλις 6,5% εκφράζει ικανοποίηση για το έργο της. Ακόμη και όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, σε ποσοστό 79% δηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους για την κυβέρνηση. Εκτός από την περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου δεν θυμόμαστε στα χρόνια της μεταπολίτευσης τόσο γρήγορη απαξίωση κυβέρνησης και τόσο μεγάλο βαθμό, όσο αυτή που καταγράφεται για τον κ. Τσίπρα.
ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος πέταξε την μπάλα στην εξέδρα όταν ρωτήθηκε από τον «Ε.Τ.» για το εάν και πότε ήξερε ο πρωθυπουργός για το ταξίδι Παππά-Αρτεμίου στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013. Κάτι για Siemens αναμάσησε και κάτι για δάνεια, αλλά στην ουσία του ερωτήματος ο κ. Τζανακόπουλος δεν μπήκε. Η εφημερίδα μας απηύθυνε δημοσίως το ερώτημα αλλά απάντηση δεν πήρε. Επομένως η έρευνα συνεχίζεται…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου