Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με όσα ανέφερε και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, η τουρκική ακτοφυλακή δεν αντιδρά στις έγκαιρες προειδοποιήσεις του Λιμενικού για την αναχώρηση από τα τουρκικά παράλια των σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες προς την Ελλάδα.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει δικά του τετελεσμένα και στο θέμα της ενέργειας, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, με τελευταίο παράδειγμα την υπογραφή «μνημονίου κατανόησης» με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.
Η ελληνική διπλωματία κινητοποιήθηκε, καλώντας τον Τούρκο πρέσβη να δώσει εξηγήσεις για τις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας και διαμηνύοντας ότι μια τέτοια ενέργεια που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα και προφανώς δεν θα συμβαδίζει με την αρχή της καλής γειτονίας, που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών.
Το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη σοβαρή αυτή εξέλιξη, την ώρα που ο Ερντογάν αμφισβητεί διαρκώς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, καθώς επίσης και τη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου στον ενεργειακό τομέα.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ενοχληθεί από τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των χωρών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ και αναζητά στρατηγικές συμμαχίες ακόμα και με χώρες όπως το Πακιστάν, βάζοντάς τες στο γεωπολιτικό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πέραν των κυρώσεων που αγνοεί επιδεικτικά ο Ερντογάν, θα πρέπει να είναι πιο ενεργή, θέτοντας διπλωματικό φρένο στις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας. Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και ψύχραιμη, αλλά σθεναρή αντίδραση απέναντι στην άνευ ορίων τουρκική προκλητικότητα.
Από την έντυπη έκδοση