Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η μετοχή της ΔΕΗ έχασε στην τετραετία πάνω από το 80% της αξίας της, οι συνδικαλιστές επέβαλαν ρυπογόνες και αντιπαραγωγικές επιλογές στην παραγωγή της Επιχείρησης, ενώ οι αγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν τις δημοπρασίες ενέργειας που είχαν ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους ρεύμα στους ανταγωνιστές της!
Γενικώς στην Κουμουνδούρου αντιπολιτεύονται σαν να μην κυβέρνησαν ποτέ. Και όχι μόνο στη ΔΕΗ, αλλά παντού. Στην οικονομία ασκούν κριτική στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το πώς «μοίρασε» τις ελαφρύνσεις του φορολογικού νομοσχεδίου καταγγέλλοντας ότι ξέχασε τη μεσαία τάξη. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, που διέλυσε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση και το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, αναλαμβάνει τώρα ρόλο τιμητή. Γι’ αυτό και δεν πείθουν. Καμώνονται ότι βρίσκονται ξανά στο 2014, χωρίς να έχει μεσολαβήσει η περίοδος 2015-2019. Αλλά οι πολίτες έχουν μνήμη και κυρίως έχουν ανοικτούς λογαριασμούς από την περίοδο Τσίπρα, την οποία ακόμη πληρώνουν ακριβά.
Το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, προβλέπει ελαφρύνσεις 1,1 δισ. ευρώ και έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ευνοεί τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και την πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα περίπου έως 18.000 ευρώ.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Η μεσαία τάξη έχει ήδη κερδίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο (μέτρο το οποίο δεν το είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ταξικό), ενώ αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του φόρου ακινήτων εντός του 2020 ώστε η συνολική μείωση να ξεπεράσει το 30% στους πρώτους 12 μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μεγαλύτερη μείωση φόρων για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, όμως ο προϋπολογισμός θέτει τις βάσεις για αύξηση εισοδημάτων, περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση βελτίωση των οικονομικών συνθηκών για όσους κράτησαν την Ελλάδα όρθια. Εάν πετύχει η διαπραγμάτευση για μείωση των πλεονασμάτων κατά μία ποσοστιαία μονάδα, το φορολογικό τοπίο της επόμενης χρονιάς θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση όχι μόνο με την περίοδο Τσίπρα, αλλά και με το 2020.
Τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη δεν πείθουν. Η αντιπολίτευση γίνεται επί πραγματικών ελαφρύνσεων, όταν τα προηγούμενα χρόνια η υπερφορολόγηση είχε διαπεράσει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Από τα φτωχότερα νοικοκυριά που πλήρωναν από το καλοκαίρι του 2015 ΦΠΑ 24% για τα τρόφιμά τους μέχρι τους «Μενουμευρωπαίους», που αντιμετωπίζονταν ως ταξικοί εχθροί που έπρεπε να πληρώσουν για όλους και για όλα.
Η οικονομία έχει μπει σε έναν δρόμο σταθερότητας και ανάπτυξης. Ας γίνονται οι αντιπαραθέσεις για τις ελαφρύνσεις, τα προηγούμενα χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήρωναν το μάρμαρο μέσω της αύξησης των κρατήσεών τους. Γι’ αυτό και δίνουν σήμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Οι θεωρίες συνωμοσίας κοστίζουν ζωές
Ο θάνατος ενός 8χρονου παιδιού συνδέθηκε αρχικά με τον μη εμβολιασμό του για τη νόσο της διφθερίτιδας, κάτι που, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, δεν ήταν αληθές.
Ομως, το ζήτημα του ψευδοκινήματος κατά των εμβολιασμών είναι υπαρκτό. Οι τσαρλατάνοι του Διαδικτύου που διακινούν θεωρίες συνωμοσίες για τους εμβολιασμούς έχουν παρασύρει σε θανάσιμη άγνοια εκατοντάδες γονείς που αρνούνται να πράξουν αυτά που ορίζει η ιατρική επιστήμη για τα παιδιά τους.
Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό, ο οποίος θυμίζει τις ομάδες αιρετικών στην Αμερική που προχωρούν σε μαζικές αυτοκτονίες για να συναντήσουν τον ανύπαρκτο θεό τους. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει σε ριζικά μέτρα. Ο Βασίλης Κικίλιας, ως γιατρός, έχει έναν λόγο παραπάνω να βάλει τέλος στα ανεμβολίαστα παιδιά και να νομοθετήσει κυρώσεις εις βάρος γονέων που υποστηρίζουν fake θεωρίες εις βάρος της υγείας ακόμη και των τέκνων τους.
Από την έντυπη έκδοση