Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι τα πρώτα σημάδια επαναβιομηχάνισης της χώρας, ενώ σύντομα θα επαναλειτουργήσουν και τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τα οποία έχουν πωληθεί σε επενδυτές.
Συνηθίζουμε να ονομάζουμε ως βαριά βιομηχανία τον τουρισμό. Και πράγματι είναι το ισχυρό μας χαρτί. Ωστόσο, η ανάπτυξη θα πολλαπλασιαστεί μόνο εάν στο παιχνίδι μπει και ο κλάδος της μεταποίησης. Και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες προκειμένου οι βιομηχανίες να αποκτήσουν ξανά καθοριστική σημασία στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Υπάρχουν αγροτικά προϊόντα που μπορούν να τυποποιηθούν, όπως γίνεται για παράδειγμα με το λάδι. Υπάρχουν επίσης τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας, ενώ οι καινοτομίες από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιηθούν και στο εξωτερικό.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σαφές ότι, εκτός από τη μείωση των φόρων που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι αναγκαία, θα πρέπει επίσης να υπάρξει και μια σημαντική αποκλιμάκωση στο κόστος της ενέργειας, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και συνιστά αντικίνητρο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, με το οποίο απλουστεύονται οι διαδικασίες και περιορίζεται η γραφειοκρατία, που διώχνει τους υποψήφιους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντική και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η αναγέννηση της βιομηχανίας στη χώρα μας, καθώς θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα, θα τονώσει τις εξαγωγές, θα προσελκύσει νέα κεφάλαια και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Από την έντυπη έκδοση