Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι ταχύτητες στην παραγωγή νομοθετικού έργου διατηρούνται υψηλές και σοβαρά ζητήματα που έμεναν «βαλτωμένα» επί χρόνια στα συρτάρια της κρατικής γραφειοκρατίας έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης.
Η επένδυση στο Ελληνικό είναι πλέον έτοιμη να ξεκολλήσει, το business plan του ΟΛΠ ύψους 300 εκατομμυρίων έχει ήδη υπογραφεί και ο νέος αναπτυξιακός νόμος απλουστεύει διαδικασίες και ενθαρρύνει νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Στο μέτωπο της φορολογίας πολίτες και επιχειρήσεις θα δουν σημαντικές ελαφρύνσεις από 1ης Ιανουαρίου. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν αυξημένες αποδοχές μέσω της μείωσης της παρακράτησης, ενώ έπεται η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ για όλες τις ιδιοκτησίες.
Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ανέπτυξε τους συνήθεις προβληματισμούς για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020, αλλά αναβάθμισε οριακά τις εκτιμήσεις για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιβάλει στη δημόσια σφαίρα τη θετική ατζέντα, όχι τόσο για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες -δεν το χρειάζεται όταν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κυριαρχεί έναντι του Τσίπρα-, αλλά γιατί η αισιοδοξία και η καλή ψυχολογία είναι κρίσιμοι παράγοντες για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί χωρίς αφήγημα, επενδύοντας σε κραυγές και ακρότητες. Ο Τσίπρας έχει εφαρμόσει ένα βαρύ Μνημόνιο «νεοφιλελεύθερης κοπής», όπως θα έλεγε ο ίδιος πριν από το 2015, και δεν μπορεί να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, όταν μάλιστα έχουμε μπει σε φάση φορολογικών ελαφρύνσεων.
Για το λόγο αυτό η Κουμουνδούρου έχει μπει σε μια διαδικασία «ριζοσπαστικής» αντιπολίτευσης, που μπορεί να είναι θορυβώδης αλλά δεν έχει απήχηση στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό είδαμε τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να κολλάει αφίσες σε τρόλεϊ καταγγέλλοντας τη σημερινή «χούντα», βουλευτές του κόμματος να καλύπτουν τους μπαχαλάκηδες της ΑΣΟΕΕ και άλλους να μιλούν για «πραξικοπήματα» στη Βουλή και άλλες ιστορίες επαναστατικής αυταπάτης.
Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ακολουθήσει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ασταμάτητα καταγγελτικός λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταντά κουραστικός – με πόσες πια «χούντες» να παλέψει ο μέσος πολίτης όταν στην πράξη γνωρίζει ότι στην Ελλάδα επικρατούν οι δημοκρατικές ελευθερίες; Ο Τσίπρας μπορεί να συναντιέται ξανά με μαθητές που έχουν καταλάβει σχολεία, αλλά αυτό δεν τον κάνει αντισυστημικό. Οι φορολογούμενοι γνώρισαν και πλήρωσαν ακριβά τα μαθήματα επαναστατικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για να θέλουν και επαναλήψεις.
Σημαία του ΣΥΡΙΖΑ οι «Financial Times», τους οποίους είχε καταγγείλει!
Η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» έγινε ξαφνικά η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας από την Αθήνα, ο νέος Ποινικός Κώδικας παρέχει άσυλο σε τραπεζίτες και αποδυναμώνει το ρόλο της Δικαιοσύνης. Απάντηση υπήρξε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος δήλωσε πως ό,τι ισχύει για το ποινικό σκέλος θα ισχύει και για το οικονομικό, που σημαίνει ότι όταν η προφυλάκιση έχει ανώτατο όριο τους 18 μήνες, δεν μπορεί να δεσμεύονται λογαριασμοί για μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης, στην απάντηση που έστειλε η κυβέρνηση στους «Financial Times» αναφέρεται πως στο δημοσίευμα δεν λαμβάνεται υπόψη η πρόβλεψη του Κώδικα για μεταβατική περίοδο τριών μηνών κατά την οποία οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να αποφανθούν για το ποιες υποθέσεις πρέπει να προχωρήσουν και ποιες να αρχειοθετηθούν. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Τσίπρας υμνεί τη βρετανική εφημερίδα, όταν τον Δεκέμβριο του 2016 ξιφουλκούσε εις βάρος της. Συγκεκριμένα, τότε οι «F.T.» είχαν στηλιτεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να βάλλει κατά της ανεξαρτησίας της Τραπέζης της Ελλάδος. Το Γραφείο του κ. Τσίπρα είχε απαντήσει με υπαινιγμούς κατά των «Financial Times», αναφέροντας τα εξής: «Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι συντάκτες της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times δεν βρίσκουν να γράψουν ούτε μία λέξη για όλα αυτά. Η μονομέρεια, μάλιστα, των πηγών τους θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον κακόπιστο να κάνει λόγο ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα». Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει σωσίβιο στη βρετανική εφημερίδα…
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση