Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Θ. Φωτίου, Ν. Φίλης και Μ. Τζούφη έδωσαν το «παρών» επιτόπου. Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα εμπρός λέγοντας, «Η κανονικότητα επιτίθεται, η Δημοκρατία απειλείται». Ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Γ. Ραγκούσης -ο οποίος σιώπησε επί 48ωρο για την εξάρθρωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», πριν ψελλίσει κάτι- εξέδωσε πάραυτα πύρινη καταγγελτική ανακοίνωση, με την οποία έκανε λόγο για «ασύμμετρη και παντελώς αδικαιολόγητη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ». Για να αναρωτηθεί σοβαρά και όλο …νόημα: «Μήπως ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει νέο Γρηγορόπουλο;».
ΚΟΡΥΦΑΙΑ όλων όμως ήταν η δραματική ανάρτηση-έκκληση ενός τέως υπ. Παιδείας. Ο Κ. Γαβρόγλου έγραψε: «Πάμε τώρα στο ΟΠΑ. Οσες και όσοι μπορούμε. Μην χάνουμε ώρα ποιοι ακριβώς είναι μέσα, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν φοιτητές και φοιτήτριες. Και ένα κλίμα ακραίας τρομοκρατίας από τα ΜΑΤ»! «Στιγμές Πολυτεχνείου», δραματικές και ηρωικές. Σε σημείο που ένας τέως υπ. Παιδείας να λέει δημοσίως, «Μην χάνουμε ώρα ποιοι ΑΚΡΙΒΩΣ είναι μέσα»…
ΟΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ που δέχθηκε ο Ν. Φίλης από… 3 πιο επαναστάτες φοιτητές δεν αλλοιώνουν την εικόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασυγκράτητος έσπευσε να ταυτιστεί απροκάλυπτα με τους μπαχαλάκηδες. Οι οποίοι τι απαιτούσαν; Να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Τόσο απλά και τόσο καθαρά.
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει θεσμική ασέβεια και έλλειψη σεβασμού στην αρχή της πλειοψηφίας, η οποία είναι θεμέλιος λίθος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η πρώτη ήταν στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis, όταν θέλησε να επιβάλει την άποψη της μειοψηφίας με τσαμπουκάδες και τραμπουκισμούς. Η δεύτερη είναι τώρα, που συντάσσεται απροκάλυπτα με κάποιες άλλες μειοψηφίες, οι οποίες αρνούνται να εφαρμόσουν ένα νόμο ο οποίος ψηφίστηκε από την Ελληνική βουλή με ευρεία και καθαρή πλειοψηφία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν θεσμικό κόμμα. Απλώς υποκρίθηκε -ανεπιτυχώς- το θεσμικό κόμμα. Κυρίως όσο κυβερνούσε. Οταν η λαϊκή ετυμηγορία αποφάσισε να τον απομακρύνει από την κυβέρνηση, δεν μπόρεσε -πάλι- να κρύψει τον «μπαχαλακισμό», που είναι δομικό στοιχείο της πολιτικής του συγκρότησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδίκασε ποτέ αυτά που βρέθηκαν στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ. Τα οποία, όπως έχει ομολογήσει υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, τα ήξεραν. Οπως αποδεικνύεται από τη σημερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήξεραν όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά και ανέχθηκαν συνειδητά τη διακίνηση μολότοφ, αντί ιδεών, στο άσυλο. Αν αυτό δεν είναι υπόθαλψη, τι είναι άραγε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε πλήρως το «ορμητήριο-παρασκευαστήριο» που αποκαλύφθηκε στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ, αρχικά διά της εκκωφαντικής σιωπής του. Και μετά απροκάλυπτα. Συμπαραστεκόμενος εμπράκτως σε μπαχαλάκηδες, οι οποίοι αξιώνουν τη μη εφαρμογή του νόμου. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συνέλθει από τη ζαλάδα που του έχει προκαλέσει η οδυνηρή ήττα της 7ης Ιουλίου. Και στο πλαίσιο αυτό φαντασιώνεται «νέα Πολυτεχνεία» και «κινηματικές εξάρσεις». Αγνοεί, όμως, ότι βασικό στοιχείο της ισχυρής λαϊκής εντολής που πήρε ο Κ. Μητσοτάκης ήταν η πάταξη της ανομίας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Οι οποίοι πλέον δεν μπερδεύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα με την ασυδοσία των μπαχαλάκηδων. Ούτε εκχωρούν την ασφάλειά τους ή τις σπουδές των παιδιών τους στις ορέξεις κάποιων «επαγγελματιών ανεπάγγελτων», που υποδύονται τους «κοινωνικούς ήρωες» στο μικρόκοσμό τους.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Κρίσιμη ανατροπή στη Novartis
Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν -σχεδόν με βεβαιότητα- ότι η σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, που ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτας, για τη Novartis, οδηγεί στην αφαίρεση της υπόθεσης από την κ. Τουλουπάκη. Εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση για την ανάθεση της υπόθεσης σε 2-3 εφέτες, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα σε όλες τις εκδοχές της Novartis είναι πιθανόν να τεθεί εκτός. Την εξαίρεση της κ. Τουλουπάκη την είχε ζητήσει προ καιρού η Ν.Δ. και πρόσφατα ο Α. Λοβέρδος. Θεωρώντας ότι η συμπεριφορά της δημιουργούσε σκιές μεροληψίας, αφού υπήρξε στενή συνεργάτις του ερευνώμενου Δ. Παπαγγελόπουλου. Αλλοτε «επιτάχυνε» τις διαδικασίες, λένε δικαστικοί κύκλοι, κι άλλοτε «καθυστερούσε» χαρακτηριστικά.
«Επιτάχυνε χωρίς επαρκή στοιχεία και καθυστερούσε όταν τα στοιχεία οδηγούσαν σε αρχειοθετήσεις», λένε χαρακτηριστικά. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα δείξει αν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις ή όχι. Το βέβαιο είναι, ότι η κ. Τουλουπάκη μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται σχεδόν απ’ όλους τους εμπλεκόμενους ως «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης». Η επιβεβαίωσή τους θα σημάνει εκ των πραγμάτων μια κρίσιμη ανατροπή σε όσα ξέραμε ως τώρα για τη Novartis. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει και με τη σημερινή ουσιαστική έναρξη των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για τη σκευωρία της Novartis. Ολα δείχνουν ότι ο Κ. Φρουζής σήμερα θα αρχίσει την κατάθεσή του.
Η σύναξη των «53» – 1
Περισσότερα από 200 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στους «53» συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και συζήτησαν τις θέσεις τους εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο συμπερασμάτων της διήμερης Πανελλαδικής Συνάντησης. Ωστόσο, οι απόψεις που κυριάρχησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν προκαλούν ευφορία στην Κουμουνδούρου. Η άποψη π.χ. που εκφράστηκε και έτυχε ευρύτερης αποδοχής, ότι η σκανδαλολογία δεν είναι προνομιακό τερέν για το κόμμα, ούτε απασχολεί σοβαρά την κοινωνία. Η έμμεση αποδοκιμασία της συμπεριφοράς Π. Πολάκη-Δ. Τζανακόπουλου στην Προανακριτική είναι κάτι περισσότερο από εμφανής…
Η σύναξη των «53» – 2
…Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κυρίαρχη ήταν και η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αλλάξει όνομα και δεν πρέπει να πάψει να είναι κόμμα και να γίνει παράταξη. Πρόκειται για μια σαφή αντίθεση στην επιδίωξη του Α. Τσίπρα να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο χαλαρή παράταξη, που -θεωρητικά-θα μπορούσε να ενσωματώσει το ΠΑΣΟΚ. Στη συνάντηση ακούστηκαν πολλά για «φαινόμενα παραγοντισμού» και «προσωπικών στρατηγικών», αλλά και για αποφάσεις που λαμβάνονταν «σε κλειστά γραφεία». Συμμετέχοντες στη σύσκεψη βλέπουν σε αυτές τις απόψεις φωτογραφία του «συστήματος εξουσίας» του Α. Τσίπρα. Ενστάσεις διατυπώθηκαν για τον iSYRIZA, ζητώντας να υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία των νέων μελών στις εσωκομματικές διαδικασίες. Οπως και να το δει κανείς, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στερείται ενδιαφέροντος…
Τι δουλειά είχαν στην ΑΣΟΕΕ;
Μεταξύ των προσαχθέντων για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ ήταν και τρεις συνεργάτες βουλευτών, δυο του ΣΥΡΙΖΑ κι ένας βουλευτή του ΜέΡΑ25. Μάλιστα ένας εξ αυτών φέρει και τον τίτλο του «επιστημονικού συνεργάτη». Οι συνεργάτες των βουλευτών, είτε είναι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι είτε είναι μετακλητοί, αμείβονται από το Ελληνικό Δημόσιο για να βοηθούν τους βουλευτές στο κοινοβουλευτικό έργο τους. Τι δουλειά είχαν στην ΑΣΟΕΕ; Τι δουλειά έχει ένας συνεργάτης βουλευτή, που μετέχει στο κοινοβουλευτικό έργο, με τον ακτιβισμό των μολότοφ;
Απορίες
1. Ο Μοράλες στη Βολιβία παραιτήθηκε και ο Ιγκλέσιας στην Ισπανία έχασε σημαντικό έδαφος. Τι φταίει; Εχουν κοινό φίλο;
2. ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΞΑΝΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ. ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ; ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΟ ΤΟΛΟΥΠ;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου