Ο πρώτος είναι ότι η αποδοτικότητα των υπουργών του Τσίπρα ήταν πολύ χαμηλή, επομένως το μέτρο σύγκρισης για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν βατό και οι διαφορές εύκολα ευκρινείς.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο δεύτερος είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ένα σχέδιο το οποίο υλοποίησε με υψηλές ταχύτητες από την πρώτη στιγμή. Εβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής του τη μείωση των φόρων και την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας. Στο πρώτο σκέλος ήδη υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις. Οι φόροι μειώνονται σε εισοδήματα, ακίνητη περιουσία και επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι για να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 3% από το 2020 κάποιος πρέπει να βάλει λεφτά στην οικονομία, και αυτός δεν μπορεί να είναι το Δημόσιο.
Οι ευκαιρίες για τους επενδυτές είναι μεγάλες, ήδη αρκετοί σπεύδουν να τοποθετηθούν στην αγορά συμμετέχοντας στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων που «τρέχουν», ενώ το κινεζικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται στη σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στην Αθήνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο δρόμος είναι ανέφελος. Οι διεθνείς αγορές είναι ευμετάβλητες, το είδαμε την Παρασκευή όταν τα επιτόκια των ομολόγων «τσίμπησαν» ανοδικά μετά από μία έκθεση αναλυτών της UBS. Η τάση είναι καθοδική για το κόστος δανεισμού αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος για την εξέλιξη των επιτοκίων. Επιπλέον οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία των οικονομιών στις χώρες της ευρωζώνης είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες του Μαΐου. Ορθώς ο κ. Μητσοτάκης προέταξε τις αλλαγές στη φορολογία και στο πλαίσιο των επενδύσεων, ωστόσο η ανάπτυξη εξαρτάται και από τη διεθνή συγκυρία.
Στο μέτωπο της δημόσιας ασφάλειας η κυβέρνηση ψήφισε την αλλαγή του ασύλου για τα πανεπιστήμια και νομοθετεί βαρύτερες ποινές για τη χρήση ή κατοχή μολότοφ. Η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των μπαχαλάκηδων είναι ισχυρή και οι τελευταίες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν αποφασιστικότητα προκειμένου και τα ΑΕΙ να πάψουν να λειτουργούν σαν γιάφκες αλλά και οι γειτονιές της Αθήνας να μην παραδίδονται στους γνωστούς ταραξίες.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Συνολικά η χώρα έχει μπει στη σφαίρα της κανονικότητας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κινηθούν με βάση τα νέα δεδομένα. Εάν βέβαια μπορούν ή στην περίπτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ…
Ο Μαραθώνιος της Αθήνας τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί σε ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, που ξεπερνά τα στενά όρια μιας αθλητικής διοργάνωσης. Οι οικονομικές, τουριστικές και κοινωνικές προεκτάσεις του αγώνα είναι εντυπωσιακές και ενισχύουν το στοιχείο της εξωστρέφειας, που τόσο χρειάζεται η χώρα μας. Περισσότεροι από 13.000 ξένοι δρομείς συμμετείχαν στον χθεσινό Μαραθώνιο. Κάθε ξένος αθλητής συνοδεύεται κατά κανόνα από ένα ακόμη άτομο και όλοι μαζί αθροίζουν πάνω από πρόσθετες 100.000 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα, σε μία περίοδο που δεν είναι αιχμής για τα ξενοδοχεία. Ολοι οι ξένοι δρομείς ονειρεύονται πλέον να λάβουν μέρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, όπως πιστεύουμε ότι κάθε ξένος φοιτητής θα ήθελε να σπουδάζει κλασικές σπουδές στην «Αυθεντική» Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας ή ιατρικές επιστήμες στην πατρίδα του Ιπποκράτη. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Πρέπει να «ξεκλειδώσουμε» το στοιχείο της εξωστρέφειας, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλους και κυρίως για τους νέους μας.
…ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Οσοι είχαν την τύχη να παρευρεθούν στην εκδήλωση του Μουσείου Σχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για τη βράβευση μαθητών από όλη τη χώρα που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό με θέμα την ιστορία του σχολείου τους θα πρέπει να έμειναν έκπληκτοι από τη δημιουργική δουλειά που γίνεται στις σχολικές μονάδες. Από την Αμφίκλεια και το Πευκοχώρι Χαλκιδικής μέχρι τη Ρόδο και τα Γιάννενα αλλά και από το Ζωγράφειο Σχολείο της Κωνσταντινούπολης μέχρι το Κολέγιο Τιράνων, μαθητές όλων των βαθμίδων παρουσίασαν εκπληκτικές εργασίες και έδειξαν ότι η Ελλάδα μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον. Οι νέες γενιές θέλουν τη στήριξή μας, οι δυνατότητές τους είναι τεράστιες. Η επένδυση στην παιδεία είναι η μοναδική επιλογή για να μπορέσει η χώρα μας να βγει από το κοινωνικό και οικονομικό τέλμα. Η δουλειά που γίνεται από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ακόμη και σε απομακρυσμένα σχολεία της περιφέρειας, είναι καταπληκτική και όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση που έγινε στο επιβλητικό Μουσείο της Ακροπόλεως έφυγαν πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση