Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός συμμετείχε σε Σύνοδο Κορυφής, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη υιοθέτησε πλήρως τις ελληνικές θέσεις και στηρίζει την Κύπρο και την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως η Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμα δεν έχει κοινή γραμμή στα θέματα εξωτερικών και άμυνας και δείχνει ότι ακολουθεί πίσω από τις εξελίξεις. Αυτό φάνηκε και από τα γεγονότα στη Συρία, όπου, εκτός από τις παλινωδίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ε.Ε. δεν είχε απολύτως κανένα ρόλο να διαδραματίσει.
Αυτό που ενδιαφέρει τη χώρα μας είναι να υπάρξει συνδρομή της Ευρώπης στο ζήτημα του μεταναστευτικού, καθώς ορισμένες χώρες αρνούνται να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Ολοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει όμως να αντιληφθούν ότι το μεταναστευτικό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά το δικό της σχέδιο για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την εξέταση της χορήγησης ασύλου, ώστε όσοι δεν το δικαιούνται να επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσης, αλλά και για την αποσυμφόρηση των νησιών. Ομως σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει πιο ουσιαστικά και η Ευρώπη και όχι μόνο με οικονομικούς πόρους.
Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε αν και πόσο θα μεταβληθούν οι προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, η οποία απειλεί πλέον ανοιχτά ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με 3,6 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και αν η ίδια η Ευρώπη θα επιμεριστεί τα βάρη και θα ενισχύσει και σε επίπεδο ασφάλειας την Ελλάδα, τα σύνορα της οποίας είναι και ευρωπαϊκά.
Από την έντυπη έκδοση