Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Είτε είσαι φτωχός, είτε πλούσιος, με τον νέο προϋπολογισμό τα οφέλη για τα εισοδήματα είναι ποσοστιαία περίπου τα ίδια, αλλά σε απόλυτους αριθμούς οι διαφορές είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες», υποστήριξε στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η αύξηση του εισοδήματος θα είναι 72 ευρώ για το φτωχότερο 10% του πληθυσμού αλλά 353 ευρώ για το πλουσιότερο 10%.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Τσακαλώτος, το 2019 οι φτωχότεροι ενισχύθηκαν κατά 408 ευρώ ενώ οι πλουσιότεροι μόνο κατά 289 ευρώ.
Αργά ανακάλυψε ο πρώην υπουργός τα φτωχά νοικοκυριά. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους.
Η μεγάλη «ταξική επίθεση» κατά των οικονομικά αδύναμων έγινε στα μέσα του 2015 και σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν πιστέψει ότι τα χειρότερα αποτελούσαν πια παρελθόν.
Με το μνημόνιο Τσίπρα αυξήθηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 24% για τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, μέτρο το οποίο χτύπησε ευθέως τους οικονομικά αδύναμους. Επειδή ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε στοιχεία του 2019 καλό είναι να πει πόσα χρήματα έχασαν τα φτωχότερα «δεκατημόρια» από την εκτίναξη των έμμεσων φόρων και τη μείωση των εισοδημάτων που επήλθε από την αναζωπύρωση της ύφεσης. Μόνο από τον αυξημένο ΦΠΑ στα τρόφιμα τα νοικοκυριά πλήρωσαν σε 4 χρόνια έξτρα φόρους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης στους προϋπολογισμούς που κατέθετε ο κ. Τσακαλώτος η αναλογία έμμεσης φορολογίας προς άμεση διαρκώς επιδεινωνόταν σε βάρος των ασθενέστερων. Το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων καταργήθηκε, το επίδομα θέρμανσης μειώθηκε κατά 70% σε σχέση με την περίοδο Σαμαρά.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε την ταξική μεροληψία, αλλά δεν πείθει τους πολίτες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει ξανά έμφαση στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης, δεν πιστεύει στο δόγμα της «ισοπέδωσής» της που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να αυξηθεί η εκλογική της πελατεία, όπως αφελώς πίστευαν στην Κουμουνδούρου.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν έγινε μόνο για όσους είχαν ακίνητη περιουσία 60.000 ευρώ αλλά και για τη μέση οικογένεια που έχει ένα διαμέρισμα σε πόλη αντικειμενικής αξίας 100.000. Αυτό δεν είναι «ταξική πολιτική» σε βάρος των φτωχών, όπως πιστεύει ο κ. Τσακαλώτος, αλλά μία δίκαιη ελάφρυνση για τη μεσαία τάξη. Αντίστοιχα η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις δεν είναι χατίρι στο κεφάλαιο αλλά αναπτυξιακό μέτρο για προσέλκυση επενδύσεων και τόνωση του τζίρου μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Το γαλλικό μπλόκο στη διεύρυνση της ΕΕ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε βέτο, μαζί με την Ολλανδία και τη Δανία, στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων και της Αλβανίας θεωρώντας ότι οι χώρες αυτές έχουν να διανύσουν αρκετό δρόμο μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συναντήσουν την ευρωπαϊκή λεωφόρο. Η Γερμανία πίεζε για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς θεωρεί ότι οι χώρες αυτές ανήκουν στη δική της σφαίρα επιρροής ενώ την ίδια άποψη είχαν και οι Βρυξέλλες που ήθελαν να παρουσιάσουν ένα «αντίβαρο» στο Brexit.
Ωστόσο υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί σε Τίρανα και Σκόπια, όπως ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην περίπτωση της Αλβανίας αλλά και της εκτεταμένης διαφθοράς που υπάρχει στις δύο βαλκανικές χώρες. Μπορεί το γαλλικό βέτο να προκάλεσε ψυχρολουσία στον Ζάεφ, που πίστεψε ότι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών είχε έτοιμο το ευρωπαϊκό διαβατήριο, ωστόσο η προτεραιότητα της Ε.Ε. δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να είναι η διεύρυνση αλλά η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στους κόλπους της, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου