Η προστασία των πανεπιστημίων από τους «μπαχαλάκηδες» μέσω της αλλαγής της νομοθεσίας για το άσυλο κρίνεται θετικά από το 70% των ερωτηθέντων ενώ αντίστοιχα ποσοστά αποδοχής έχουν οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας σε κτίρια που τελούν επί χρόνια σε καθεστώς κατάληψης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρά τις λιγοστές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, απολαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί προσπαθεί να επαναφέρει το αίσθημα της «κανονικότητας» στη ζωή της πόλης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί προσωπικό του στοίχημα την εμπέδωση της δημόσιας ασφάλειας σε αρκετές περιοχές της Αττικής, που σήμερα λειτουργούν με όρους «γκέτο». Υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση να αποκατασταθεί η τάξη και να τερματισθεί η ανοχή στην παραβατικότητα, που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης κυβέρνησης.
Από το «μπάχαλο όλα», που ακουγόταν το καλοκαίρι του 2015, έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ισχυρό κοινωνικό μέτωπο, που προτάσσει τη δημόσια ασφάλεια, ως στοιχείο δημοκρατίας, όπως άλλωστε είναι. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο η παρουσία αστυνομικών στις γειτονιές επιβραβεύεται από τους κατοίκους, ενώ για ορισμένους ήταν αιτία «πολέμου».
Η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη προχωρά στην απομάκρυνση καταληψιών από δημόσια κτίρια, χωρίς ακρότητες αλλά με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οικογένειες μεταναστών που ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας, ενώ για πρώτη φορά γίνεται μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών από πόλεις της περιφέρειας σε ειδικές δομές της Αθήνας.
Στα Εξάρχεια, ο δήμος προχωρά στη βελτίωση των υποδομών της περιοχής και καθιστά σαφές στους κατοίκους ότι ακούει τα αιτήματά τους και μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά.
Οι πολίτες πλήρωσαν ακριβά την μπαχαλοποίηση της καθημερινότητάς τους, θέλουν ηρεμία και ασφάλεια. Στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές, συνολικά στην πόλη.
Από την έντυπη έκδοση