Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Το μόνο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018 ήταν το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους δανειστές. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα πήγαινε ο Μητσοτάκης σε Παρίσι και Βερολίνο προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για δημοσιονομική χαλάρωση μέσω της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020.
Τα μνημονιακά μέτρα έμειναν με την υπογραφή του Τσίπρα. Οι εταίροι έχουν δεσμεύσει την Ελλάδα για υψηλά πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, ενώ στην απευκταία περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα έχουν «δέσει τα χρήματά τους» με το Υπερταμείο στο οποίο έχει εκχωρηθεί η κρατική περιουσία για 99 έτη. Με άλλα λόγια, η οικονομία θα πληρώνει ακριβά για πολύ ακόμη την καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015, που κατέληξε στο δημοψήφισμα και στο κλείσιμο των τραπεζών.
Ο κ. Τσίπρας τα προσπερνά αυτά και αισθάνεται ότι έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, όταν τη ζημίωσε με ένα λογαριασμό που πλησιάζει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν λαμβάνει καν υπόψη του την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που τιμώρησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου για τις πολιτικές του σε οικονομία, κοινωνικό κράτος και Δημόσια Διοίκηση.
Ακόμη και χθες όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέχασε την παλαιά του συνήθεια. Να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Στη δήλωσή του για τον ένα χρόνο από την «Ιθάκη» συνέχισε το δικό του «παραμυθάκι». Είπε συγκεκριμένα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει και ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα σχέδιο μείωσης των πλεονασμάτων κατά 1%, δηλαδή από το 3,5% στο 2,5%, από το 2020 και μετά, αξιοποιώντας το μεγάλο αποθεματικό στα δημόσια ταμεία που με κόπο δημιούργησε για αυτόν το σκοπό». Αυτό βέβαια δεν ισχύει, το μόνο που είχε υπογράψει ο Τσίπρας με τους δανειστές ήταν για πλεόνασμα 3,5%. Το περιβόητο «σχέδιο» για μείωση του πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5% με καταβολή του υπόλοιπου 1% από τον κουμπαρά δεν είχε λάβει έγκριση από τους δανειστές, απλώς παρουσιάσθηκε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις ευρωεκλογές ως «δόλωμα» για τους ψηφοφόρους.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε στη δήλωσή του ότι «χάρη σε αυτό το σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε το Δώρο Πάσχα ως μόνιμη 13η σύνταξη, μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια, κατήργησε τη μείωση του αφορολογήτου και προανήγγειλε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης». Εδώ πλέον τα πράγματα μπαίνουν στη σφαίρα του γραφικού. Επί Τσίπρα η προκαταβολή φόρου από το 55% πήγε στο 100%, ο ΦΠΑ στην εστίαση αυξήθηκε από το 13% στο 24%, το αφορολόγητο μειώθηκε από τις 9.500 στις 8.500 ευρώ, οι συντάξεις μειώθηκαν είτε μέσω των εισφορών είτε μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά ο ίδιος παρουσιάζει ως εξαγγελίες αυτά που είχε παραλάβει το 2015! Ακόμη και για τον ΕΝΦΙΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε η κυβέρνησή του μείωσε το φόρο κατά 30% αποκρύπτοντας ότι αυτό ίσχυε μόνο για τις πολύ χαμηλές περιουσίες των 60.000 ευρώ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% για τη μεσαία τάξη, αλλά αυτό δεν χώρεσε στη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού. Οσο για το «Δώρο Πάσχα» στους συνταξιούχους, αντί να δοθεί από τη νέα κυβέρνηση τα Χριστούγεννα, ο κ. Τσίπρας θέλησε να επηρεάσει την ψήφο των ηλικιωμένων δίνοντας το επίδομα λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπλέξει τους μύθους του με την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας ας κάνει την αυτοκριτική του για τα πεπραγμένα του 2015 και κυρίως ας αναρωτηθεί γιατί οι πολίτες τον «επιβράβευσαν» με έξωση από το Μαξίμου…
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου