Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μία στις τρεις νέες συντάξεις θα εκδίδεται έως την 1η Ιουνίου 2020, δηλαδή το πολύ σε 11 μήνες από σήμερα, ενώ οι 9 στις δέκα συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά έως την 1η Ιουνίου του 2021.
Αυτό θα γίνει μέσω της εισαγωγής του ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του «Μητρώου Πολιτών», το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, δήμους και ληξιαρχεία. Ο ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη θα αναγράφεται υποχρεωτικά στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών» και με αυτό τον τρόπο θα μπορούν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η ψηφιακή έκδοση της σύνταξης, ακόμα και αυθημερόν.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Όπως γίνεται αντιληπτό, η ταχύτερη απονομή των συντάξεων συνδέεται με την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, που αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση.
Και αυτό είναι το πρώτο μικρό βήμα προς την υλοποίησης μιας μεταρρύθμισης που, όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει συνολικά την εικόνα του κράτους προς διευκόλυνση των πολιτών, αλλά και προς όφελος της οικονομίας.
Το ψηφιακό άλμα που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, η οποία αποτελεί ρουτίνα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο για την Ελλάδα, που είχε μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα, θα είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία και μια ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά.
Από την έντυπη έκδοση