Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Ξεκινώντας από τα βασικά, όπως η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με γενικούς γραμματείς αλλά και ο ορισμός αρμοδιοτήτων των εκάστοτε υπουργών και υφυπουργών, αντιαλμβανόμαστε πως ο σκοπός του πρωθυπουργού είναι η κυβέρνηση αυτή να δουλέψει όσο πιο καλά γίνεται σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Βλέποντας παραδείγματα από το παρελθόν θυμόμαστε τα υπουργεία να στελεχώνονται αλλά και να καθορίζεται ο ρόλος τους μήνες ολόκληρους μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης.
Περνώντας στα πιο ουσιώδη, η σπουδή της νέας κυβέρνησης να φέρει γρήγορα στην Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια, καταδεικνύει την ετοιμότητα αλλά και την εργατικότητα των στελεχών της ΝΔ καθόλη την διάρκεια που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Έτσι μέσα σε λίγες μόλις μέρες κατέθηκαν στην Βουλή τόσο το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Το… σοκ για την αντιπολίτευση ήταν τέτοιο που η ρητορική της περιορίστηκε στο να στηλιτεύσει το γεγονός πως το επιτελικό κράτος κατατέθηκε με μία μέρα καθυστέρηση.
Μπαίνοντας ακόμα πιο βαθειά, βλέπουμε ότι όλα όσα ξέραμε για την λειτουργία της κυβέρνησης αλλάζουν, περνώντας σε ένα μοντέλο που προσιδιάζει περισσότερο σε αυτό των ΗΠΑ ή καλύτερα της Γερμανίας. Το Μέγαρο Μαξίμου αποκτά έναν ξεκάθαρο ρόλο εποπτείας και χάραξης κυβερνητικής πολιτικής με πλήρη επίγνωση της πορείας υλοποίησης των στόχων του εκάστοτε υπουργείου. Η κυβερνητική πολιτική θα χαράσσεται από την προεδρία της Κυβέρνησης μαζί με τον πρωθυπουργό και θα παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την υλοποίησή του. Οι στόχοι και τα ορόσημα θα είναι συνεχή και το σύστημα ΜΑΖΙ θα συγκεντρώνει όλα τα αποτελέσματα των υπουργών καθιστώντας το έργο τους πλήρως παρουσιάσιμο ανά πάσα στιγμή στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η προσπάθεια που γίνεται είναι ειλικρινής και αυτό είναι πλήρως αντιληπτό από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών οι οποίοι ωστόσο αναμένουν, και δικαίως, πρώτα τα αποτελέσματα, γιατί από καλές προθέσεις… χόρτασαν εδώ και δεκαετίες. Η προσπάθεια, όμως, που γίνεται είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Κατ αρχάς βλέπουμε τα πρώτα σημάδια αποκομματρικοποίσης του κράτους. Οι διαδικασίες απλοποιούνται με σκοπό ο υπουργός να μην χρειάζεται να υπογράφει οτιδήποτε αφορά το υπουργείο του, αλλά αντιθέτως πολλές, ίσως και οι περισσότερες αποφάσεις να λαμβάνονται στο επίπεδο του γενικού διευθυντή. Ενός γενικού διευθυντή ο οποίος δεν θα είναι κομματικό στέλεχος ούτε και θα επιλέγεται από τον εκάστοτε υπουργό. Θα είναι ένας δημόσιος υπάλληλος καριέρας ο οποίος θα αναλαμβάνει την θέση μέσω του ΑΣΕΠ. Υπηρεσίες όπως το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ αποκομματικοποιούνται και αυτές θα έχουν επικεφαλής έναν γενικό διευθυντή που θα προέρχεται από την ραχοκοκκαλιά του δημοσίου τομέα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η απλοποίηση των διαδικασιών με σκοπό την ψηφιοποίηση του Κράτους. Στον δρόμο αυτό, ηγετικό ρόλο αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο αποτελεί επί της ουσίας ένα νέο υπουργείο και όχι την συνέχεια του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αφού ο σκοπός του θα είναι όλα όσα αντιλαμβανμόμαστε ως αυτονόητα στην εποχή της τεχνολογίας να περάσουν και στην καθημερινότητα του Δημοσίου. Για παράδειγμα μέσα στην τετραετία θα πρέπει να έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης συντάξεων για να σταματήσουν οι καθυστερήσεις που ταλαιπωρούν τόσους και τόσους πολίτες.
Από την άλλη αναρωτιόμαστε όλοι, γιατί όταν δηλώνουμε την αλλαγή ενός εγγράφου, να πρέπει να τρέχουμε σε κάθε υπηρεσία να ενημερώσουμε για την αλλαγή αυτή, ενώ οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα έπρεπε να επικοινωνούν μεταξύ τους; Ο σκοπός είναι αυτά τα τελειώσουν και σύντομα.
Ο δρόμος για την νέα κυβέρνηση δεν είναι εύκολος. Το Κράτος έχει στηθεί πάνω σε σαθρές βάσεις οι οποίες έχουν βγάλει μάλιστα και ρίζες τις οποίες συντηρούμε πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι που φοβόμαστε οτιδήποτε καινούργιο. Το Κράτος, όμως, δεν στήνεται με προθέσεις, αλλά με πράξεις.
Έτσι και αυτή η κυβέρνηση όπως και κάθε άλλη θα ξεκινήσει να κρίνεται πολύ σύντομα για τα πεπραγμένα της. Και αυτήν την φορά ο κόσμος θα είναι πολύ πιο αμείλικτος. Οψόμεθα.
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr